Βάιντμαν: Η ΕΚΤ ίσως μειώσει τα επιτόκια αν υπάρξουν νέα στοιχεία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της, αν υπάρξουν νέα στοιχεία που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο, δήλωσε το στέλεχος της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, μιλώντας στη Wall Street Journal.

“Μπορεί να προσαρμοστούμε, αντιδρώντας σε νέες πληροφορίες”, παραδέχθηκε ο Βάιντμαν, προσθέτοντας ωστόσο: “Δε νομίζω ότι η στάση μας στη νομισματική πολιτική είναι το κύριο θέμα”.

Οι φωνές στην Ευρώπη που ζητούν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ πληθαίνουν τους τελευταίους μήνες, ενώ το ζήτημα έχει τεθεί και στις μηνιαίες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζιτών, αν και το κεντρικό επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Βάιντμαν είχαν σοβαρό αντίκτυπο στο ευρώ, το οποίο πλέον αποδυναμώνεται σε ποσοστό 0,97% σε σχέση με το δολάριο, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3049.

“Οι δηλώσεις του Βάιντμαν έχουν τόσο μεγάλη επίδραση στο ευρώ επειδή είναι ιδιαίτερα βαρύνουσα η θέση του στο συμβούλιο”, σχολίασε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ένας αναλυτής, εξηγώντας: “Όλοι τον ακούν όταν λέει κάτι για αυτό το θέμα”.