ΟΧΙ – ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙΟι χιμπατζήδες θα διάλεγαν καλύτερα μετοχές από τους ανθρώπους !

Καλύτερες αποδόσεις από τους δείκτες που διαμορφώνονται με βάση τη χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση θα απέφεραν οι επιλογές μετοχών με εντελώς τυχαίο τρόπο, σύμφωνα με έρευνα του Cass Business School.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ακόμα και ένας... χιμπατζής μπορεί να επενδύει πιο αποτελεσματικά από έναν άνθρωπο!

"Κάναμε μια προσομοίωση με τη χρήση εργαλείων πληροφορικής, που συνίστατο στο να επιλεγεί (από ένα πρόγραμμα υπολογιστή) με τυχαίο τρόπο ένα δείγμα 1.000 μετοχών, κάτι που ισοδυναμεί με μια διαδικασία εκτίμησης των ικανοτήτων ενός χιμπατζή να επενδύει στην αγορά", εξηγεί σε μια ανακοίνωση για την μελέτη αυτή ο Άντριου Κλερ, ένας από τους συντάκτες της.

Στη μελέτη, που βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από μήνα σε μήνα και αφορούν την περίοδο από το 1968 έως και το 2011, επαναλήφθηκε η τυχαία διαδικασία επιλογής δέκα εκατομμύρια φορές για καθένα από τα 43 αυτά έτη, διευκρίνισε ο Κλερ.

Το (απρόσμενο) συμπέρασμα ήταν ότι "σχεδόν όλοι οι 10 εκατομμύρια χιμπατζήδες-διαχειριστές κεφαλαίων είχαν επιδόσεις ποιοτικά καλύτερες σε σύγκριση με τους σταθμισμένους δείκτες της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης", που χρησιμοποιούνται από πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες.

Ίσως θα πρέπει να αναζητήσουμε τον επόμενο επιτυχημένο μεγαλοεπενδυτή... σε κάποιον ζωολογικό κήπο;