Σε συστράτευση κατά της φοροδιαφυγής καλεί ο Ζοζέ Μπαρόζο

Κάλεσμα για παγκόσμια συστράτευση εναντίον της φοροδιαφυγής απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από το βήμα της θεματικής γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η οποία αφορά την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

“Οι φορολογικοί παράδεισοι είναι πράγματι παράδεισοι για τους φοροφυγάδες. Είμαστε πεισμένοι πως θα πρέπει να υπάρξει μία οικουμενική προσέγγιση για να βελτιωθεί η οικουμενική διακυβέρνηση”, δήλωσε ο Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι ο ΟΟΣΑ και η Ομάδα G20 προτίθενται να συνεργαστούν στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πρωτοβουλίες που στόχο θα έχουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, “εστιάζοντας στην συμβατότητα των προτύπων για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σε παγκόσμια βάση”.

“Πλέον σήμερα υπάρχει μία νέα ώθηση όσον αφορά την ανάγκη να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή κι οι φορολογικές απάτες”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας πως τόσο ο ΟΗΕ όσο κι η G20 έχουν πλέον “έναν ενιαίο σκοπό για τη φορολογική δικαιοσύνη και διαφάνεια” σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, δήλωσε σήμερα από τη Βιέννη πως ευελπιστεί οι προσπάθειες για τη φοροδιαφυγή να συμπεριλάβουν και τους “πραγματικούς” φορολογικούς παραδείσους, ιδίως τις αγγλονορμανδικές νήσους, πέρα από τις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται στη χώρα του και την Αυστρία για να άρουν το τραπεζικό τους απόρρητο.

Ο Άσελμπορν δεν παρέλειψε να εκφράσει την λύπη του που οι σχετικές διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο γίνονται “εν κρυπτώ”, ζητώντας να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς το θέμα αυτό. “Ούτε η Αυστρία, ούτε και το Λουξεμβούργο είναι φορολογικοί παράδεισοι”, δήλωσε, διευκρινίζοντας πως είναι υπέρ του συντονισμού μεταξύ της χώρας του και της Αυστρίας για την άρση του τραπεζικού απορρήτου.