Έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, καθώς η χώρα μπήκε και επίσημα σε ρυθμούς μνημονίου και ακόμα επιχειρεί να βρει το βηματισμό της.
Στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται έντονα προβληματισμένος για τις επόμενες κινήσεις του αναφορικά με το μέλλον της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος δέχεται πολύ ισχυρές πιέσεις τόσο από συμβούλους του, όσο και από βουλευτές του και μέλη της κυβερνητικής συμμαχίας, να προχωρήσει στη διατύπωση του αιτήματος προς την Αθήνα για την επιστροφή των 3 από τα 7,2 δισ. ευρώ του ELA, που κατευθύνθηκαν στα εν Ελλάδι υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.
Πρόκειται για πρόταση, την οποία αποκάλυψε χθες το news.gr και αναμεταδόθηκε από μεγάλα ξένα πρακτορεία, όπως το Bloomberg. Οι ίδιες – και απόλυτα ασφαλείς πηγές – αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο σενάριο διατυπώθηκε από την ομάδα συμβούλων του προέδρου Αναστασιάδη, μετά από πλήρη μελέτη των δεδομένων της κυπριακής οικονομίας και προβολών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για το μέλλον της Μεγαλονήσου. Οι εισηγητές αυτού του σεναρίου εκτιμούν ότι αυτό αποτελεί από τις βασικές λύσεις για να καλύψει η χώρα το χρηματοδοτικό της κενό.
Εδώ, πρέπει να επισημανθούν τα εξής :
Πρώτον, η δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς – για τη διατύπωσή του – απαιτείται η έγκριση τόσο της κυπριακής, όσο και – κατ΄ επέκταση – της ελληνικής τρόικας.
Δεύτερον, το γεγονός πως – ακόμα και αν διατυπωθεί το αίτημα και γίνει αποδεκτό από την Αθήνα – θα δημιουργούσε νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την κατάσταση και την τύχη των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.
Τρίτον, η σημαντική υποστήριξη της διατύπωσης του αιτήματος και από μέλη του ΔΗ.ΚΟ., το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς και από πολιτικούς και επιχειρηματίες, που κατέχουν σημαντικές θέσεις στην κοινωνική, πολιτική και επιχειρηματική ζωή του νησιού.
Τέταρτον, η επιχειρηματολογία, που έχει αναπτυχθεί και συντηρείται στη Λευκωσία ότι – υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες – οι πιθανότητες η χώρα να τεθεί εκτός Ευρωζώνης είναι περισσότερες από το να παραμείνει στο κοινό νόμισμα. Οι υπέρμαχοι, λοιπόν, της συγκεκριμένης πρότασης εκτιμούν πως ο Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να διατυπώσει το αίτημα και να το στηρίξει μέχρι τέλους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον και τη θέση της Κύπρου στην Ευρώπη.