Νεοφύτου: Έχουμε χρηματοδοτικό “μαξιλάρι” 1,1 εκατ. ευρώ

Υπεραπλουστευμένη και μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα χαρακτήρισε την προσέγγιση ότι η Κύπρος από τα 17,5 δισ. ευρώ χρειάζεται πλέον 23 δισ. ευρώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

“Η απλουστευμένη προσέγγιση πως από 17,5 δισ. ευρώ τώρα χρειαζόμαστε 23 δισ. ευρώ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, τα επιπρόσθετα 5,5 δισ. είναι ήδη υπολογισμένα στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και δυστυχώς ήδη οι καταθέτες, αλλά και οι Κύπριοι πολίτες, ζουν τις επιπτώσεις αυτών των σκληρότατων μέτρων που έχουν επιβληθεί”, υποστήριξε ο κ. Νεοφύτου.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι συνολικά δέκα δισ. ευρώ θα συνεισφέρουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα υπόλοιπα δεκατρία δισ. ευρώ θα προέλθουν από κυπριακή συνεισφορά.

Το ποσό αυτό θα προέλθει από αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επιπρόσθετες φορολογίες, πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας και από την επέκταση της εξόφλησης οφειλών σε εγχώριους επενδυτές στο δημόσιο χρέος, που λήγουν στη διάρκεια εφαρμογής του Κυπριακού Μνημονίου. Επιπλέον, θα προκύψουν κεφάλαια από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση του δανείου από τη Ρωσία.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων της Λαϊκής μπορεί να φθάσει τα 4,3 δισ. ευρώ, ενώ το κούρεμα του 60% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου μπορεί να φθάσει τα 4,9 δισ. ευρώ. Ακόμα, προκύπτουν 1,2 δισ. ευρώ από τα αξιόγραφα των δύο τραπεζών.

Μάλιστα, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε ότι το συνολικό ποσό που προκύπτει ανέρχεται σε 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ και απομένει και ένα “μαξιλάρι”, όπως το χαρακτήρισε, ύψους 1,1 δισ. ευρώ.