Εγκρίθηκε πακέτο 10 δισ. ευρώ για την Κύπρο

Χωρίς αλλαγές φαίνεται ότι εγκρίθηκε το πακέτο για την Κύπρο ύψους 10 δισ. ευρώ, παρόλο που ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε περισσότερα χρήματα.

Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει πως υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έγκρισης του δανείου ύψους 10 δισ. προς την Κύπρο από τα εθνικά κοινοβούλια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περιμένουν ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα έχει εγκρίνει το κυπριακό δάνειο έως τις 24 Απριλίου, μετά τις εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια, σημειώνεται σχετικά.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας και εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές “έχουν εφαρμόσει αποφασιστικά μέτρα εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να αντιμετωπίσουν την εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του κυπριακού χρηματοοικονομικού τομέα”. Επαινεί ακόμα τις κυπριακές αρχές για την αποφασιστικότητά τους στην υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων σε ένα στενό χρονοδιάγραμμα και τονίζει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των Κυπρίων πολιτών τις τελευταίες εβδομάδες.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι το Eurogroup είναι βέβαιο ότι “η αποφασιστική δράση, σε συνδυασμό με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που περιγράφονται στο μνημόνιο, θα επιτρέψουν στην οικονομία της Κύπρου να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο δρόμο, που θα βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, ισορροπημένη ανάπτυξη και χρηματοοικονομική σταθερότητα”.

Το Eurogroup θεωρεί ότι υπάρχουν πλέον τα κατάλληλα στοιχεία προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την επίσημη έγκριση της βοήθειας από τον ESM, μέχρι του ποσού των 10 δισ. ευρώ, εν αναμονή της συμβολής του ΔΝΤ, ενώ σημειώνει ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει στις αρχές Μαΐου το αίτημα της Κύπρου για χορήγηση ποσού 1 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το ποσό με το οποίο θα συνεισφέρει ο ESM θα ανέλθει στα 9 δισ. ευρώ. Το Eurogroup ευελπιστεί ακόμα στην οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυπριακών και των ρωσικών αρχών για την αναδιάρθρωση του δανείου που χορηγήθηκε στην Κύπρο από τη Ρωσία.

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα μπορέσει να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για ένα μηχανισμό χρηματοοικονομικής βοήθειας μέχρι τις 24 Απριλίου, εφ' όσον ασφαλώς έχει ολοκληρωθεί ως τότε η ψήφιση από τα εθνικά κοινοβούλια, ενώ η εκταμίευση της πρώτης δόσης αναμένεται να γίνει μέχρι τα μέσα Μαΐου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κύπρου με έδρα τις Βρυξέλλες, Μιχάλης Κουμίδης, υποστήριξε σε δηλώσεις του πωςη επιστολή του Κύπριου προέδρου δεν είχε καμία σχέση με αίτημα για περισσότερα χρήματα. "Πρόκειται για ένα αίτημα για περισσότερη υποστήριξη και χρηματοπιστωτική βοήθεια από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεσοπρόθεσμα, λόγω της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Κύπρος", εξήγησε, διευκρινίζοντας: "Για παράδειγμα, ζητάει να βρεθούν τρόποι να χρησιμοποιηθούν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με καλύτερους τρόπους για να βοηθηθεί η Κύπρος".

Το ίδιο υποστήριξε και ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δήλωσε πως "υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση για το θέμα αυτό σήμερα το πρωί στον Τύπο", αποσαφηνίζοντας ότι "οι Κύπριοι ζητούν βοήθεια με τη μορφή τεχνικής αρωγής με απορρόφηση διαρθρωτικών κεφαλαίων, κάτι που δεσμευθήκαμε να προσφέρουμε μέσω της 'Task Force για την Κύπρο' που δημιουργείται".