Σε “κλειστές” αγορές η Σλοβενία ψάχνει 500 εκατ. ευρώ

Η Σλοβενία θα προχωρήσει στην έκδοση 18μηνων εντόκων γραμματίων ύψους 500 εκατ. ευρώ την ερχόμενη Τετάρτη (17 Απριλίου), μετά την αποτυχία της να συγκεντρώσει προσφορές για τη μικρότερη έκδοση χρέους 100 εκατ. ευρώ που έκανε αυτή την εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι η Σλοβενία, που έχει την τέταρτη μικρότερη οικονομία της Ευρωζώνης (με ΑΕΠ 35 δισ. ευρώ), θα χρειασθεί δάνεια περίπου 3 δισ. ευρώ εφέτος για να αποπληρώσει παλαιά δάνεια, να βοηθήσει τις τράπεζες και να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

Η έκδοση, σημειώνει το Bloomberg, θα δοκιμάσει τη θέληση των ξένων επενδυτών να χρηματοδοτήσουν τη σλοβένικη οικονομία, καθώς η τραπεζική κρίση πιέζει τον προϋπολογισμό της χώρας, οι τιμές των κρατικών ομολόγων βυθίζονται και η αύξηση του κινδύνου χρεοκοπίας απειλούν να καταστήσουν τη Σλοβενία την έκτη χώρα της Ευρωζώνης που θα λάβει πρόγραμμα διάσωσης.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είναι κρατικές και αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την αύξηση των επισφαλειών στα δάνεια που έχουν χορηγήσει. "Αν δεν δούμε ισχυρή συμμετοχή από ξένους, θα πρόκειται για μία ενορχηστρωμένη πύρρεια νίκη, που θα αυξήσει την πίεση στη Σλοβενία και κατ' επέκταση και τις πιθανότητες να χάσει η χώρα την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές", δήλωσε στέλεχος της εταιρείας Capital Genetics στη Λιουμπλιάνα.

Η Σλοβενία βρέθηκε να αντιμετωπίζει διασταυρούμενα πυρά μετά το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, με το οποίο οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ επέβαλαν ζημιές στους καταθέτες των τραπεζών. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας διέθεσε την περασμένη Τρίτη το ποσό των 56 εκατ. ευρώ αντί των 100 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος κατά την έκδοση 6μηνων και ετήσιων έντοκων γραμματίων, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι μπορεί να χρειασθεί διεθνή βοήθεια. Η χώρα επιδιώκει να επαναγοράσει πριν από τη λήξη τους στις 6 Ιουνίου 18μηνα έντοκα αξίας 855 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών της. Το κόστος προστασίας έναντι του ενδεχόμενου μη αποπληρωμής των σλοβενικών ομολόγων αυξήθηκε σε 370 μονάδες βάσης που είναι υψηλό 6μήνου Η απόδοση του σλοβενικού ομολόγου - αναφοράς σε δολάρια που λήγει το 2022 κινείται κοντά σε επίπεδα - ρεκόρ μετά την αποτυχία της έκδοσης την περασμένη Τρίτη και διαμορφώθηκε χθες στο 6,17%.