Τους τρόπους με τους οποίους θα συγκεντρωθούν τα 13 δισ. ευρώ τα οποία καλείται να συνεισφέρει για το πακέτο διάσωσής της η κυπριακή κυβέρνηση παρουσιάζει προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, το οποίο διέρρευσε σήμερα.
Όσον αφορά της πηγές χρηματοδότησης, ξεκαθαρίζεται ότι από το μηχανισμό ESM θα παρασχεθούν 9 δισ. ευρώ, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1 δισ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά της Κύπρου θα φτάσει τα 13 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το ύψος της διάσωσης της χώρας στο συνολικό ποσό των 23 δισ. ευρώ, από 17 δισ. που υπολογιζόταν αρχικά.
Ειδικά για την Κύπρο, η συμμετοχή των 13 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:
1. Αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, από την οποία εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν 10,6 δισ. ευρώ
2. Επιπλέον φόροι, που υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρουν 600 εκατ. ευρώ
3. Πωλήσεις αποθεμάτων χρυσού, αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ
4. Μετακύλιση του χρέους που διακρατείται από εσωτερικούς επενδυτές, αξίας έως και 1 δισ. ευρώ
5. Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που μπορεί να αποφέρει κέρδη ως και 500 εκατ. ευρώ
6. Μεταβολή των όρων του τρέχοντος δανείου από τη Ρωσία, ώστε να μειωθεί το επιτόκιο από το 4,5% και η αποπληρωμή να γίνει σε πέντε δόσεις των 500 εκατ. ευρώ από το 2018 έως το 2022. Η μείωση του επιτοκίου εκτιμάται ότι θα αποφέρει μέχρι και 100 εκατ. ευρώ.
Πάντως, σήμερα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου διέψευσε τα περί πώλησης αποθεμάτων χρυσού, με την εκπρόσωπο Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, να ξεκαθαρίζει πως κάτι τέτοιο δε συζητήθηκε, ούτε συζητείται αυτή την στιγμή, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα στο χρηματο-πιστωτικό κομμάτι του μνημονίου.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους απάντησε: “Η Κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή”.
Σχολιάζοντας δε την αύξηση του συνολικού ποσού που απαιτείται για τη διάσωση της Κύπρου, την απέδωσε στην καθυστέρηση και την ατολμία την οποία, όπως είπε, επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση στην προώθηση και έγκριση της μνημονιακής σύμβασης.