Χέλμουτ Κολ: Έφερα το ευρώ στη Γερμανία σα δικτάτορας

“Ξέρω ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να κερδίσω ένα δημοψήφισμα στη Γερμανία. Θα χάναμε το δημοψήφισμα για την υιοθέτηση του ευρώ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα είχα χάσει με περίπου 70% έναντι 30%”. Με αυτόν τον τρόπο παραδέχεται σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2002, αλλά δημοσιεύεται για πρώτη φορά σήμερα, ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ότι οδήγησε με αυταρχικό τρόπο τη Γερμανία στο ευρώ, ενάντια στην κρίση της πλειοψηφίας των πολιτών.

“Αν ένας καγκελάριος προσπαθεί να περάσει κάτι, πρέπει να είναι άνθρωπος με δύναμη”, υποστηρίζει ο Κολ, “και αν είναι έξυπνος, ξέρει πότε είναι ώριμη η εποχή. Σε μία περίπτωση, στο ευρώ, ήμουν σαν δικτάτορας”.

Δικαιολογώντας τη στάση του, ο Χέλμουτ Κολ υποστηρίζει πως το ευρώ ήταν το έμβλημα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, χάρη στο οποίο δεν υπάρχουν πια πόλεμοι στην Ευρώπη. “Το ευρώ είναι συνώνυμο της Ευρώπης. Η Ευρώπη, για πρώτη φορά, δεν έχει πλέον πόλεμο”, σημειώνει.

Ο Κολ επιμένει ακόμα πως η δημοκρατική πολιτική οφείλει να βασίζεται σε πεποιθήσεις, και όχι στο εκλογικό κόστος.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η αναφορά του στον σημερινό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τότε προαλειφόταν για τη διαδοχή του, και για τον οποίο εκτιμά ότι δεν είχε το κύρος για να διαχειριστεί την αλλαγή από το μάρκο στο ευρώ. “Ο Σόιμπλε είναι ιδιαίτερα χαρισματικός άνθρωπος, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όμως αυτό δεν ήταν θέμα για έναν πρωτάρη. Έπρεπε να είναι κάποιος με απόλυτο κύρος”, σχολιάζει.