Στα 23 δισ. ευρώ υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εισηγείται όπως η Κύπρος συμβάλει 13 δισ. ευρώ στο πακέτο διάσωσής της.
Σε έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times η Επιτροπή, υπολογίζουν ότι από την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, τη συμμετοχή των κατόχων αξιογράφων και την ανταλλαγή των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τρ. Κύπρου με μετοχές, οι κυπριακές αρχές θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν 10,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το stockwatch το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθεί από τους καταθέτες, ομολογιούχους και μετόχους των δύο μεγάλων τραπεζών αναμένεται να καθορίσει και το ύψος του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθετών.
Πέραν των κεφαλαίων που θα αντληθούν από τις δύο τράπεζες, το έγγραφο αναφέρει ότι θα προκύψουν νέα έσοδα 0,6 δισ. ευρώ από την αύξηση του εταιρικού φόρου, την φορολογία του κεφαλαίου (αλλού αναφέρουν τη φορολογία των τόκων) και την αύξηση του φόρου επί των καταθέσεων που πληρώνουν οι τράπεζες.
Θα προκύψουν επίσης έσοδα 0,4 δισ. ευρώ από την πώληση χρυσού. Σε άλλο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι θα ανταλλαχθεί δάνειο 1,4 δισ. ευρώ που έλαβε η κυβέρνηση από την Κεντρική Τράπεζα με άλλα στοιχεία ενεργητικού, όπως ακίνητα ή άλλα στοιχεία παγίου ενεργητικού.
Για να αντληθούν 13 δισ. ευρώ θα αναχρηματοδοτηθεί επίσης γύρω στο 1 δισ. ευρώ του δημοσίου χρέους που κατέχουν οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και οι ημικρατικοί οργανισμοί.
Θα υπάρχουν επίσης έσοδα 1 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το 2015.
Από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου και επιμήκυνση της αποπληρωμής του θα προκύψουν μειωμένα έξοδα εξυπηρέτησης του χρέους ύψους 100 εκ. ευρώ.
Οι ευρωπαίοι πιστωτές της Κύπρου θα συμβάλουν 9 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για κάλυψη του εξωτερικού χρέους και των ελλειμμάτων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προσφέρει 1 δισ. ευρώ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτοξευτεί στο 6% του ΑΕΠ το 2013, στο 7,9% το 2014 και στο 5,7% του ΑΕΠ το 2015, πριν αρχίσει να υποχωρεί στο 2,5% το 2016.