Έντονη διαμάχη έχει προκύψει μεταξύ της Κομισιόν και της Αυστρίας, λόγω της άρνησης της τελευταίας να άρει το τραπεζικό της απόρρητο, την ίδια στιγμή μάλιστα που το Λουξεμβούργο δηλώνει πλέον έτοιμο να κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
"Είναι αδύνατον ένα κράτος-μέλος να μπλοκάρει τα 26 άλλα", δήλωσε η Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη Φορολογία Αλγκίρντας Σεμέτα. "Είναι δύσκολο για την Αυστρία να επιμείνει στη θέση της, όταν όλα τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι έτοιμα να προχωρήσουν προς μια αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών", επέμεινε η Τρέινορ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών, "έχουμε ξεκάθαρους κανόνες στους κόλπους της ΕΕ. Είκοσι πέντε χώρες έχουν δεσμευθεί να τους ακολουθήσουν", δήλωσε η εκπρόσωπος.
Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες δύο χώρες της ΕΕ που αρνούνται, στο όνομα του τραπεζικού απορρήτου, να διαβιβάζουν αυτόματα πληροφορίες για τους λογαριασμούς κατοίκων της ΕΕ έπειτα από δικαστικά αιτήματα. Όμως το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως είναι έτοιμο να χαλαρώσει τη θέση του, αφού η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο στις δύο χώρες.
Ωστόσο, οι Αυστριακοί δε φαίνονται διατεθειμένοι να υποκύψουν στις πιέσεις αυτές. Μάλιστα, η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ ξεκαθάρισε ότι “θα παλέψει σαν λιοντάρι” για να προστατευθεί το τραπεζικό απόρρητο, ενώ σαφέστατα υπέρ της διατήρησης του τραπεζικού απορρήτου τάχθηκε και ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
“Το τραπεζικό απόρρητο όπως το έχουμε θέλουμε να το διατηρήσουμε, και εδώ βάζω θαυμαστικό”, είπε χαρακτηριστικά ο Σπίντελεγκερ, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι αυτονόητο, ενώ ο ίδιος βλέπει ότι υπάρχει δυνατότητα παροχής πληροφοριών σε περιπτώσεις διεξαγωγής έρευνας. Τόνισε ακόμα ότι η Αυστρία θα συμμετάσχει στον αγώνα κατά των φορολογικών παραδείσων, κι η Αυστρία “δεν είναι φορολογικός παράδεισος”, καθώς το τραπεζικό απόρρητο δεν ισοδυναμεί με φορολογικό παράδεισο και στην χώρα του δεν υπάρχουν ανώνυμοι λογαριασμοί, ενώ οι τόκοι φορολογούνται.
Σύμφωνα με τον κ. Σπίντελεγκερ, η Αυστρία δεν θέλει να προστατεύσει κανέναν που αποκρύπτει από τις αρχές της χώρας του μαύρο χρήμα, αλλά “πρόκειται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ώστε να μην μπορεί ο γείτονας να κοιτάξει το ποσό που βρίσκεται στο λογαριασμό μου”, όπως είπε χαρακτηριστικά.