Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Πορτογαλίας ζητούν ΕΕ-Σόιμπλε

Αυστηρή προειδοποίηση στην Πορτογαλία να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί βάσει του προγράμματος διάσωσής της έστειλαν σήμερα τόσο η Κομισιόν, όσο και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αφορμή την πρόσφατη απόρριψη των κυριότερων μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2013 από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Κομισιόν προς την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, σημειώνοντας ότι η Πορτογαλία πρέπει να προσδιορίσει σύντομα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2013 και υπενθυμίζοντας ότι στόχος για φέτος είναι το έλλειμμα της χώρας να μειωθεί στο 5,5% του ΑΕΠ.

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος θα υπονόμευαν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει έως τώρα ο πορτογαλικός λαός και ζήτησε "την τήρηση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης".

Το ίδιο επεσήμανε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε, ξεκαθαρίζοντας ότι "πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί σε ό,τι συμφωνήσαμε με την Πορτογαλία".

Ο Σόιμπλε τόνισε ακόμα πως τόσο η Πορτογαλία, όσο και η Ιρλανδία, είναι στο σωστό δρόμο για να επανακτήσουν την πρόσβασή τους στις αγορές εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, ενώ αναφορά έκανε και στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως έχει γίνει πλέον πιο ανταγωνιστική, όμως έχει ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά της.