Κατηγορηματικός ήταν σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ως “μοντέλο” και για άλλες χώρες το “κούρεμα” καταθέσεων στην Κύπρο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη μηνιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
“Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κατηγορηματικά ότι η Κύπρος δεν αποτελεί μοντέλο”, τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, παρερμηνεύθηκαν.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η αρχική απόφαση του Eurogroup, που προέβλεπε “κούρεμα” και σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, “δεν ήταν έξυπνη”, και “διορθώθηκε γρήγορα μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη ημέρα”, ενώ η ΕΚΤ είχε καταθέσει πρόταση στην οποία δεν περιλαμβανόταν “κούρεμα” στις ασφαλισμένες καταθέσεις. Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σχολίασε πως καθαυτή η συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα είναι η έλλειψη κανονιστικού πλαισίου.
Υπογράμμισε ακόμα πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει για τη στήριξη του ευρώ σε περίπτωση που αυτό καταστεί απαραίτητο λόγω Κύπρου, προειδοποιώντας πάντως ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ενέργειες των κυβερνήσεων, ενώ για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από το ευρώ ανέφερε: “Αυτό που πάει στραβά στην Κύπρο δε θα σταματήσει να πηγαίνει στραβά αν φύγει από το ευρώ”.
Ο Ντράγκι απέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επενέβη πολιτικά στην υπόθεση της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι έδρασε μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων της, τονίζοντας πως χωρίς το σχέδιο διάσωσης οι κυπριακές τράπεζες δε θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες.
Ερωτηθείς δε αν υπάρχει “σχέδιο Β” στην Ευρωζώνη, ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, επισημαίνοντας ότι τέτοιες ερωτήσεις υποτιμούν βαθύτατα τη σημασία του ευρώ για τους Ευρωπαίους πολίτες και το σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί σε αυτό.