Γιγαντιαίο δίκτυο φοροφυγάδων, με υπεράκτιες εταιρείες στις Παρθένες Νήσους και αλλού, φέρνει στο φως η έρευνα του International Consortium of Investigative Journalists.
Το αποκάλυψε δίκτυο δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο. Η έρευνα διήρκεσε 15 μήνες, με επικεφαλής το δίκτυο ICIJ. Συμμετείχαν 86 δημοσιογράφοι από 46 χώρες. Κορυφαία δίκτυα, όπως BBC, Guardian, Washington Post, Le monde, NDR, Tα Νέα διέθεσαν κορυφαία στελέχη τους στην έρευνα.
Σύμφωνα με αυτό, 2.500.000 έγγραφα κάνουν λόγο για εταιρείες, διαχειριστές των οποίων είναι “αχυράνθρωποι”- άνθρωποι φαντάσματα.
Άλλοι έχουν κρύψει τα χρήματά τους στα Νησιά Κουκ και γενικότερα σε τοποθεσίες, που "ούτε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς", αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Μεταξύ όσων έχουν διαρρεύσει χρήμα προς το εξωτερικό, είναι μέλη παλαιών δικτατοριών και ολιγαρχιών από διάφορα μέρη του κόσμου.
Τα στοιχεία περιέχουν και τα ονόματα 130.000 προσώπων, που τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους.
Τα ντοκουμέντα αφορούν σε χρονική περίοδο 30 ετών. Ο όγκος του υλικού είναι 160 φορές μεγαλύτερος από αυτά, που είχαν αποκαλύψει τα Wikileaks το 2010.
Οι... ελληνικές συμμετοχές στη λίστα των φοροφυγάδων
Ονόματα Ελλήνων “φιγουράρουν” στη λίστα αυτή. 107 offshore εταιρείες Ελλήνων βρίσκονται στις Παρθένες Νήσους. Μόνο 4 έχουν δηλωθεί στις φορολογικές αρχές. Προέρχονται από όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας... από τα πιο πλούσια προάστια της Αθήνας μέχρι απομακρυσμένα χώρια της Βόρειας Ελλάδας.
Από Αμερικανούς οδοντιάτρους μέχρι... πρώην δικτάτορες
Ενδεικτικό του πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα της διαρροής μαύρου χρήματος προς φορολογικούς παραδείσου είναι ότι όσοι έχουν χρήματα σε τέτοια “καταφύγια” προέρχονται από πολλές χώρες, από όλα τα κοινωνικά και από ποικίλα οικονομικά στρώματα.
Ας αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις:
- Ένας οικονομικός σύμβουλος από τη Βενεζουέλα που φέρεται να έχει δωροδοκήσει με εκατομμύρια δολάρια στελέχη του καθεστώτος της χώρας.
- Μια εταιρεία που κέρδισε δισεκατομμύρια από ενεργειακά συμβόλαια που υπέγραψε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγιεφ. Η εταιρεία συνεργαζόταν με άλλες, επίσης offshore εταιρείες των θυγατέρων του Αλίγιεφ, Λέιλα και Αρούζ.
- Κροίσοι από την Ινδονησία που διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τον τελευταίο δικτάτορα της χώρας, Σουχάρτο.
- Η Maria Imelda Marcos Manotoc, κόρη του δικτάτορα των Φιλιππίνων, Ferdinand Marcos.
- Ανάμεσα στους 4.000 Αμερικανούς, είναι η συνθέτης Ντενίζ Ριτς, που έχει γράψει τραγούδια για τη Σελίν Ντιόν, στην οποία μάλιστα είχε δώσει χάρη ο Κλίντον για παράβαση φοροδιαφυγής, στην τελευταία μέρα της θητείας του.
- Ο Φραντζ Γουλφ, γιος του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών κατασκοπείας της Ανατολικής Ο Γερμανίας, Μάρκους Γουλφ.
- Ο Τζέιμς Μέλον εκ των ιδρυτών των πρώτων πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο του Μεξικού.
Οι αχυράνθρωποι που κινούν τα γρανάζια του δικτύου
Οι κροίσοι και μη που έχουν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, πολύ σπάνια μπλέκονται βέβαια σε τέτοιες... συναλλαγές.
Πίσω από το δίκτυο της αιμορραγίας τεράστιων κεφαλαίων βρίσκεται ένας τεράστιος μηχανισμός δικηγόρων, λογιστών, επενδυτών, τραπεζιτών κλπ. Οι οποίοι βέβαια πληρώνονται αδρά για τις υπηρεσίες τους. Και επειδή πολλοί αγάπησαν το χρήμα αλλά όχι τη δόξα, παραμένουν άγνωστοι στον κόσμο. Για να κινούνται και ελεύθερα. Ενδεικτικό είναι πόσο συχνά η έρευνα έπεσε πάνω σε ονόματα στελεχών από κορυφαίες ελβετικές τράπεζες, όπως η UBS και η Clariden, θυγατρική της Credit Suisse.
Και οι δυο τραπεζικοί κολοσσοί πάντως αρνήθηκαν να σχολιάσουν επικαλούμενοι την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους.
Από ευρώ και δολάρια μέχρι βίλες και έργα τέχνης...
... αξίας 21 έως και 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τόσο αποτιμάται ο πλούτος που είναι κρυμμένος σε offshore εταιρείες παγκοσμίως. Και αυτό κατ' εκτίμηση καθώς είναι αδύνατον να βρεθούν οι ακριβείς αριθμοί. Έρευνα της McKinsey & Company, πάντως, αποτιμά τον πλούτο αυτό στα 32 τρισεκατομμύρια.
Και δεν είναι μόνον... μετρητό!
Βίλες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, γη ακόμη και έργα τέχνης είναι ορισμένα μόνον από τα assets στα οποία είναι επενδεδυμένα τα μαύρα αυτά κεφάλαια. Στους φορολογικούς παραδείσους αυτούς, οι κατέχοντες απολαμβάνουν ανωνυμίας και προνομίων που ο μέσος άνθρωπος που καλείται να πληρώσει τη λυπητερή των οικονομικών κρίσεων ούτε καν θα μπορούσε να διανοηθεί.
Και ενώ οι οικονομίες και τα κράτη στενάζουν υπό το βάρος της κρίσης, η μαύρη οικονομία των offshore ανθεί εντυπωσιακά. Το Tax Justice Network, ένας ερευνητικός και νομικός φορέας που ασχολείται με το ζήτημα των offshore δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ο πλούτος των 50 μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών – που κατά βάση χρησιμοποιούν τις offshore για να εξυπηρετήσουν τους υψηλούς πελάτες τους- αυξήθηκε από τα 5,4 τρισ. το 2005 σε περισσότερο από 12 τρισ. στα τέλη του 2010.