“Καρφώνει” στελέχη της Τράπεζας Κύπρου η Alvarez & Marsal

Τριγμούς αναμένεται να προκαλέσει στην Κύπρο το πόρισμα της έρευνας της Alvarez & Marsal για το πώς οδηγήθηκε στην κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της χώρας, καθώς οι πρώτες διαρροές της έκθεσης, η οποία παραδόθηκε στη Βουλή σήμερα, κάνουν λόγο για κακή διαχείριση σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με την ανεξάρτητη έκθεση η Τράπεζα Κύπρου τον Οκτώβριο του 2009 εμφανίζεται να έχει πουλήσει σχεδόν όλα τα ελληνικά ομόλογα, όμως μέσα σε έξι μήνες, και ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είχε ήδη υποβαθμιστεί, η τράπεζα προχώρησε σε μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, συνολικής αξίας περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

Αναφορά γίνεται ακόμα στην εξαγορά μεριδίου της Banca Transilvania από την Τράπεζα Κύπρου, για την οποία διεξάγεται έρευνα στη Ρουμανία και εκτιμάται ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας δε γνώριζε την πραγματική εικόνα της υπόθεσης, αφού ανώτερα διευθυντικά στελέχη της Κύπρου απέκρυπταν στοιχεία, ενώ αναφορά υπάρχει και στην εξαγορά της Uniastrum στη Ρωσία, που σύμφωνα με γνωματεύσεις νομικών συμβούλων χαρακτηρίζεται ως κακή ή απαράδεκτη συναλλαγή για την Τράπεζα Κύπρου.