Έτοιμη και “οπλισμένη” με ένα νέο “σχέδιο Β” θα πρέπει να είναι η Κύπρος σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλα Παπαδόπουλο, που προτείνει να μελετηθούν πιθανές λύσεις εκτός τρόικας, την ίδια στιγμή που πληροφορίες θέλουν τον Κύπριο πρόεδρο να ζητά την προσθήκη ρήτρας αποδέσμευσης στη δανειακή σύμβαση, σε περίπτωση που βρεθούν με άλλον τρόπο τα 11,2 δισ. που προβλέπονται βάσει αυτής.
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση για αναζήτηση λύσης εκτός τρόικας, ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε όποιον ισχυρίζεται ότι έχει σχέδιο για έξοδο από το ευρώ και λύση εκτός τρόικας να το παρουσιάσει, “κι εμείς θα εξετάσουμε την κάθε εισήγηση από όπου κι αν αυτή προέρχεται”. Διευκρίνισε ότι το σχέδιο Α είναι “αυτό που έχουμε μπροστά μας”, η δε αποχώρηση από το ευρώ “ίσως να είναι το σχέδιο Β, σε περίπτωση που θα δούμε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε με αυτά που εισηγείται η τρόικα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα”.
“Το βέβαιο είναι ότι έχουμε διαρθρωτικά προβλήματα στην κυπριακή οικονομία και όποια επιλογή και αν πάρουμε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για να περιορίσουμε τις δαπάνες του κράτους, γιατί δεν αντέχει η κυπριακή οικονομία τις δαπάνες της δημόσιας υπηρεσίας”, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως δεν είναι εύκολη η απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει να παραμείνει ή όχι στο ευρώ η Κύπρος και διατύπωσε τη θέση ότι δεν μπορεί εύκολα ο οποιοσδήποτε να προχωρήσει σε μια τέτοια εισήγηση.
Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε πως “υπάρχουν πολιτικοί λόγοι, για τους οποίους πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και πολιτικές ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο μας έχουν μεταχειριστεί μέχρι σήμερα, από την άλλη η οικονομική ανάλυση είναι εξίσου σημαντική, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι τώρα σοβαρή οικονομική ανάλυση για τις επιπτώσεις για αποχώρηση από την Ευρωζώνη”.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να τεθεί όρος στη δανειακή σύμβαση, σύμφωνα με τον οποίο, σε περίπτωση που βρεθούν τα χρήματα και αποπληρωθεί το ποσό των 11,2 δισ. ευρώ θα απεμπλακεί άμεσα η Κύπρος από τη σύμβαση.
"Μια τέτοια πρόνοια, σαφής και συγκεκριμένη, μπορεί να καταγραφεί μόνο στη σύμβαση που θα υπογραφεί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας", παρατήρησε ο κ. Στυλιανίδης, υπενθυμίζοντας πως και σε περιπτώσεις υπογραφής δανειακών συμβάσεων άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέβη κάτι ανάλογο.
"Να πάει στον αγύριστο η τρόικα"
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του σχετικά με την τρόικα, αλλά και αυτούς που προτείνουν έξοδο από το ευρώ.
"Εάν κάποιοι θέλουν και έχουν εισήγηση ότι είναι καλύτερα να πάμε στη λίρα, να ακούσουμε τα επιχειρήματα τους. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι είναι η ώρα να φύγουμε από το ευρώ και να φύγουμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να το συζητήσουμε με νηφαλιότητα. Όταν λέμε φεύγει η τρόικα μένει ένα κενό. Να ακούσουμε τις προτάσεις. Και σας λέω και το δηλώνω: Δεν ήμουν ποτέ τροϊκανός", τόνισε ο κ. Νεοφύτου, που μάλιστα ανέφερε σε κάποια στιγμή "να πάει στον αγύριστο η τρόικα", αφού πρώτα η Κύπρος βρει τα χρήματα που χρειάζεται.
Σχολιάζοντας δε όσους ζητούν "απεγκλωβισμό" από την Τρόικα, υπογράμμισε ότι "κανείς δεν ήθελε εγκλωβισμό στην τρόικα. Δεν νομίζω ότι το ΑΚΕΛ και η προηγούμενη διακυβέρνηση ήθελαν την τρόικα, όμως αιτήθηκαν βοήθεια από την τρόικα. Διαπραγματεύτηκαν με την τρόικα".