"Η Λαπωνία είναι στην άλλη άκρη της Ευρώπης εν σχέσει με την Κύπρο... ανήκουν σε μια Ένωση (υποτίθεται), όμως είναι άλλοι κόσμοι, έτη φωτός μακρυά", επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό Economist και προσθέτει :
"Η Κύπρος έγινε η τέταρτη χώρα της Ε.Ε. (και η τρίτη στον ευρωπαϊκό Νότο), που κατέφυγε σε ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης. Η Φινλανδία είναι η χώρα, που βάζει τους σκληρότερους όρους (ας θυμηθούμε τις εγγυήσεις που μόνη εκείνη ζήτησε από την Ελλάδα), και, σαφώς, έχει την τραχύτερη ρητορική απέναντι στις χώρες, που προσφεύγουν σε ευρωπαϊκή βοήθεια.
Πίσω, ήδη από τους μυθολογικούς χρόνους, οι διαφορές Βορρά – Νότου είναι χαώδεις: η γλυκιά και προσηνής, όμορφη Αφροδίτη, η οποία αναδύθηκε από τα νερά της Πάφου, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Ο σκληρός, άτεγκτος μοναχικός Vainamoinen που, σύμφωνα με το φινλανδικό έπος της Καλεβάλα, βγήκε από τη θάλασσα για να σπείρει την άγονη γη.
H Aφροδίτη στα νερά της Πάφου και ο βλοσυρός Vainamoinen της Καλεβάλα
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι αυτοί, που ακολουθούν τους κανόνες, δεν πρέπει ούτε να ανέχονται, ούτε να δίνουν χρήματα σε αυτούς, που τους παραβαίνουν, ήτοι στον ευρωπαϊκό Νότο.
Και η σύγκρουση Βορρά – Νότου όλο και κλιμακώνεται, με το Βορρά να θυμώνει και να μαλώνει το Νότο, ο οποίος όλο και εξοργίζεται.
Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Φινλανδία πέρασε μια βαθύτατη ύφεση. Κατάφερε με εντυπωσιακό τρόπο να ξεπεράσει την κρίση, να ανοίξει τις αγορές της, να επενδύσει στην τεχνολογία, την εκπαίδευση και το κοινωνικό κράτος". Όμως, όπως επισημαίνει ο Economist, “κινδυνεύει να περιπέσει σε ύβρι”. Και αυτό, γιατί “κάθε κράτος μπορεί να βρεθεί ξαφνικά σε κρίση και η Φινλανδία δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό”, συνεχίζει το περιοδικό. “Αν η Φινλανδία είχε περάσει το κραχ της, ούσα στο ευρώ, δεν θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμα και οι δυσκολίες της θα ήταν σαφώς μεγαλύτερες ; Τότε, πόση υποστήριξη θα είχαν οι Φινλανδοί ; Και, πόσο σύντομα θα ξεκινούσαν οι Ευρωπαίοι να μιλούν για Finxit ; (έξοδο από το ευρώ)”, διερωτάται ο Economist.
H μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση του ευρώ είναι οι “δηλητηριώδεις πολιτικές”, που συνοδεύουν τα bail outs, επισημαίνεται. Και καταλήγει: το πρώτο βήμα για να αποτραπεί μια νέα κρίση δεν είναι οι απειλές από τα χιονισμένα δάση, αλλά η δημιουργία μιας βιώσιμης τραπεζικής ένωσης.