“Πρέπει νωρίς να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα”, υπέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, που συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογο του, Ιωάννη Κασουλίδη. Το μεγαλύτερο ερώτημα, είπε ο Σουηδός υπουργός, είναι γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία της Κύπρου νωρίτερα, καθώς η κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη.
Ο κ. Μπιλντ εξέφρασε τη θέση ότι είναι άδικο να ισχυρίζεται κάποιος ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου λειτουργούσε με λάθος τρόπο. Υπάρχουν στην Κύπρο καλοί τραπεζίτες και ικανοί άνθρωποι, συνέχισε ο κ. Μπιλντ και πρόσθεσε: “Όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, έτσι και στην Κύπρο, για κάποιους λόγους η κατάσταση οδηγήθηκε εδώ που βρίσκεται”.
Σε ερώτηση κατά πόσον η Σουηδία κάνει σκέψεις για ένταξη στην Ευρωζώνη, ο κ. Μπιλντ υπενθύμισε ότι στο δημοψήφισμα του 2003 η ένταξη στο ευρώ απορρίφθηκε. Επεσήμανε ωστόσο ότι ο ίδιος ήταν και παραμένει υπέρ της ένταξης της χώρας του στην Ευρωζώνη και σχολίασε ότι το θέμα αυτό παραμένει στο τραπέζι.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι η Σουηδία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης και ως εκ τούτου δεν ευθύνεται για την κρίση στην Κύπρο, αποκάλυψε ότι εξέφρασε στον κ. Μπιλντ την απογοήτευση και την πικρία της Κύπρου για την ξαφνική, αλλά αναπόφευκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην οικονομία.
Όπως τόνισε ο κ. Κασουλίδης, στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και για τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή, το Κυπριακό, τις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία, την κατάσταση στις αραβικές χώρες, τη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, τα προβλήματα στο Λίβανο και τη Συρία, καθώς και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Επίσης, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι εξέφρασε στον κ. Μπιλντ την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να δώσει τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για τη θέλησή της να προχωρήσει με την αντιμετώπιση των ζητημάτων που την επηρεάζουν και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα τύχει ανταπόκρισης από την Τουρκία.
Ο Σουηδός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να ακούσει τις απόψεις της Λευκωσίας σε διάφορα ζητήματα. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι συζήτησαν για θέματα που ταλανίζουν την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή με κάποια προβλήματα αλλά και με πολλές ευκαιρίες.