Την εξαίρεση των καταθέσεων του κράτους, των δήμων και των κρατικών πανεπιστημίων από το επιβαλλόμενο “κούρεμα” ανακοίνωσε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης που έπληξε τον τραπεζικό τομέα και ύστερα από διαπραγμάτευση με την τρόικα, εξασφάλισε εξαιρέσεις καταθέσεων από την όποια απομείωση, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup. Εξαιρούνται λοιπόν οι καταθέσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης, των Τοπικών Αρχών και των πανεπιστημίων. Σε αυτές τις καταθέσεις περιλαμβάνονται και κονδύλια που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ έργα ανάπτυξης.
Επίσης, ύστερα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει διασφαλιστεί ότι οι καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας, αλλά και των ταμείων συντάξεων, στη Λαϊκή Τράπεζα θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τα Ταμεία που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου, διασφαλίζοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων.
Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πετρίδη, πέραν της πιο πάνω ρύθμισης, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ετοιμάσουν εντός των ημερών ολοκληρωμένη πρόταση για κάλυψη μέρους των απωλειών, που ενδεχομένως θα προκύψουν.
Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης την κατάρτιση νομικού πλαισίου για τη δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου για τους κατόχους αξιογράφων. Στο Διαιτητικό Δικαστήριο θα μπορούν να προσφύγουν όσοι κάτοχοι αξιογράφων πιστεύουν ότι έχουν εξαπατηθεί, για να τύχουν της ανάλογης αποζημίωσης.
Ανακοίνωσε ακόμα ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη μείωση του μισθού των μελών του υπουργικού συμβουλίου κατά 20%, συμπεριλαμβανομένου και του 13ου μισθού, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας να προβεί σε μείωση 25% του δικού του μισθού.