Ουρές σημειώθηκαν έξω από τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου, την ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι στραμμένα στη Μεγαλόνησο και το άνοιγμα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Νέοι και μεγαλύτεροι περιμένουν με υπομονή να ανοίξουν τα καταστήματα καθώς θέλουν να κάνουν αναλήψεις – έστω και το ποσό των 300 ευρώ – αλλά και να δει τι θα γίνει τελικά με τις καταθέσεις του. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περισσότεροι πολίτες σπεύδουν στη Λαίκή καθώς η τράπεζα μπαίνει στη διαδικασία της εκκαθάρισης και μαζί και οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Οι πόρτες άνοιξαν κανονικά στις 12:00 το μεσημέρι. Με σχετική ψυχραιμία αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι Κύπριοι.
Πρόβλημα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών Μέσων Ενημέρωσης, στο λογισμικό της Λαϊκής.
Έτσι άνοιξε, στις 12:25 αντί στις 12:00, κάτω από ειδικά μέτρα ασφαλείας, αλλά μέσα σε τάξη και ομαλότητα, το κεντρικό κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στην Λεμεσό.
Εντός του καταστήματος, επιτρέπεται η είσοδος κατά ομάδες των τριών μέχρι πέντε ατόμων.
Έξω από κεντρικό κατάστημα της Λαϊκής βρίσκονται όπως ήταν αναμενόμενο, δεκάδες πολίτες, οι οποίοι αναμένουν να μπουν στο κατάστημα και να εξυπηρετηθούν. Το κατάστημα δεν άνοιξε στις 12:00, λόγω κάποιου μικρού τεχνικού προβλήματος, όπως αναφέρθηκε στους πολίτες.
Αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις ήλθαν σήμερα το πρωί δεκάδες Κύπριοι επιχειρηματίες που επιχείρησαν να καταθέσουν επιταγές.
Οι επιταγές βάσει του διατάγματος δεν είναι άμεσα εισπράξιμες αλλά θα πιστώνονται σε βάθος περίπου δύο εβδομάδων στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Ωστόσο, κάτοχοι επιταγών έκδοσης της Λαϊκής Τράπεζας που επιχείρησαν να καταθέσουν τις επιταγές στην Τράπεζα Κύπρου ενημερώθηκαν πως η Τράπεζα Κύπρου βάσει εντολών της Κεντρικής Τράπεζας θα δέχεται μόνον δικές της επιταγές.
Έτσι, ο επιχειρηματίας που έχει επιταγή της Λαϊκής θα πρέπει να ανοίξει - εάν δεν έχει- λογαριασμό στην Λαϊκή για να την εισπράξει μετά από 10 ημέρες το ποσό της επιταγής. Ομοίως επιχειρηματίας που έχει επιταγή της Τράπεζας Κύπρου θα πρέπει να ανοίξει λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου για να πιστωθεί το ποσό στον λογαριασμό του.
Οι περισσότεροι από τους πολίτες που περιμένουν στην ουρά είναι κυρίως ηλικιωμένοι που δεν διαθέτουν κάρτες.
Παράλληλα, παρουσιάζονται προβλήματα στην αποδοχή επιταγών για εμπορικές συναλλαγές που το διάταγμα τους επιτρέπει, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, ανέφερε, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου και πρόσθεσε ότι θα δουν πως θα επιλυθούν τα προβλήματα.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν ισχύουν περιορισμοί όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες φτάνει να υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο.
"Οι περιορισμοί που έχουν μπει είναι όσον αφορά την απόσυρση μετρητών που υπάρχει ο περιορισμός των 300 ευρώ ημερησίως", πρόσθεσε.
Έντονη είναι και η παρουσία της αστυνομίας από χθες, όταν έφτασαν με αεροπλάνο τα κοντέινερ με τα 5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι τράπεζες λειτούργησαν για τελευταία φορά την Παρασκευή 15 Μαρτίου όταν και λήφθηκε η πρώτη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών που αντιμετωπίζει ο χρηματοοικονομικός τομέας, θα εφαρμοστούν προσωρινά μέτρα για τη ρύθμιση της ροής κεφαλαίων στη Δημοκρατία.
Τα μέτρα, ισχύουν για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και είναι αναγκαία, αναλογικά και χωρίς διακρίσεις. Η εισαγωγή αυτών των μέτρων στοχεύει στη διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος.
Σύμφωνα με τα μέτρα, όλες οι πληρωμές και οι συναλλαγές που επιτρέπονταν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τραπεζικής αργίας θα συνεχίσουν να επιτρέπονται, ενώ δεν θα γίνονται δεκτές επιταγές.
Επιπλέον, κάθε πελάτης θα είναι σε θέση να αποσύρει σε μετρητά 300 ευρώ την ημέρα από κάθε πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο έχει λογαριασμό. Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να εκτελούν εμπορικές συναλλαγές μέχρι 5.000 ευρώ ημερησίως, ανά λογαριασμό, χωρίς περιορισμό και να πληρώνουν τους μισθούς του προσωπικού τους. Πάγιες εντολές πληρωμών ή και μεταφορές χρημάτων μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ τον μήνα ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα.