ΝΥΤ: Ξαφνικά η Κύπρος πρέπει να παίξει την “καλή” με την Τουρκία

“Με την οικονομία της υπό κατάρρευση, η Κύπρος πρέπει επειγόντως να εξορύξει τα αποθέματα φυσικού αερίου” αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times σχολιάζοντας την πολιτικο-οικονομική συγκυρία στην Κύπρο. Όπως εκτιμούν οι ΝΥΤ, ωστόσο, η Μεγαλόνησος γρήγορα θα υποχρεωθεί “να φρεσκάρει τις σχέσεις της με την Τουρκία για να γίνουν οι δυνατότητες με το αέριο πραγματικότητα”.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για μια “ξαφνική ανατροπή της τύχης” και αναφέρει πως οι δυο παράγοντες που θα εξωθήσουν την Κύπρο σε μια αλλαγή της εξωτερικής της πολιτικής είναι τόσο η κρίση που έχει ξεσπάσει στο νησί, όσο και η πρόσφατη προσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ.

Προ ολίγον ημερών, Άγκυρα και Τελ Αβίβ κατάφεραν να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις που ήταν σε οριακό σημείο μετά το ρεσάλτο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά από τις ισραηλινές δυνάμεις, που στοίχισε τη ζωή σε 9 Τούρκους.

Το άρθρο εκτιμά ότι οι τελευταίες εξελίξεις “θα εξωθήσουν τους Ελληνοκύπριους προς κάποια επίλυση του Κυπριακού”.

“Για Κύπρο και Τουρκία, η εξερεύνηση και η εξαγωγή αερίου θα μπορούσε να τις ενώσει όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας ένωσε Γαλλία και Γερμανία μετά τον πόλεμο” αναφέρει το άρθρο.