Λουξεμβούργο: Κάτω τα χέρια από τις τράπεζές μας

Στο στόχαστρο των Ευρωπαίων φαίνεται πως βρίσκεται πλέον το Λουξεμβούργο, του οποίου η περίπτωση θυμίζει εν μέρει την Κύπρο, καθώς και εκεί ο τραπεζικός τομέας είναι ιδιαίτερα υπερδιογκωμένος και το οικονομικό μοντέλο της χώρας θυμίζει αυτό της Μεγαλονήσου.

Ο Γερμανός βουλευτής Γιόακιμ Πος, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, αναφέρθηκε πρόσφατα "στους κινδύνους που υπάρχουν για χώρες της Ευρωζώνης το οικονομικό μοντέλο των οποίων βασίζεται σε ένα υπερτροφικό χρηματοπιστωτικό τομέα". Κατά την άποψή του, η κυπριακή κρίση "πρέπει να οδηγήσει στη συνειδητοποίηση ότι δε φουσκώνουμε τεχνητά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μέσω, μεταξύ άλλων, και ενός φορολογικού ντάμπινγκ".

Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, η υπερβολική εξάρτηση της οικονομίας του Λουξεμβούργου από τη χρηματοπιστωτική του βιομηχανία είναι το μόνο κοινό σημείο που αντέχει μία σύγκριση με την Κύπρο. "Το πρόβλημα δεν εμφανίσθηκε στο Λουξεμβούργο, αλλά στην Ιρλανδία, με ορισμένες τράπεζες, στην Ισπανία, την Πορτογαλία", δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

Το Μεγάλο Δουκάτο, ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης με τον υψηλότερο βαθμό για το αξιόχρεό του, το τριπλό Α. Το δημόσιο χρέος του ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ και είναι μακράν το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το δημοσιονομικό του έλλειμμα βρίσκεται πολύ κάτω από το όριο του 3%.

Το Λουξεμβούργο και η Κύπρος παρουσιάζουν, σίγουρα, "ομοιότητες, ως προς το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ", παραδέχθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Λικ Φρίντεν. Αλλά παράλληλα έσπευσε να επισημάνει τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, τόσο ως προς τη γεωγραφική θέση, όσο και ως προς το είδος της πελατείας με την παροχή υπηρεσιών αμοιβαίων κεφαλαίων και διαχείρισης περιουσίας.

Ωστόσο, η εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Λουξεμβούργου παραμένει "αμφισβητήσιμη", σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Γκαστόν Ράινες, ο οποίος θεωρεί ότι η υποχώρηση κατά 5% του Καθαρού Τραπεζικού Αποτελέσματος ανάμεσα στο 2011 και το 2012 είναι "ανησυχητική".

Το οικονομικό μοντέλο του Λουξεμβούργου είναι ακόμη πιο εύθραυστο εξαιτίας του γεγονότος ότι η υπεραξία του στηρίχθηκε σε ένα αδιαπέραστο καθεστώς τραπεζικού απορρήτου και της χαλαρής μεταχείρισης της φορολογικής απάτης, η οποία τιμωρείται στην χώρα αυτή μόνο όταν αφορά πολύ μεγάλα ποσά και γίνεται κατ' εξακολούθησιν. Απέναντι στην πίεση των Ευρωπαίων εταίρων του, το Λουξεμβούργο αναγκάστηκε να άρει το τραπεζικό απόρρητο από το 2011. Όμως η ανταλλαγή πληροφοριών με τις φορολογικές υπηρεσίες άλλων χωρών γίνεται κατά περίπτωση, και όχι με τον αυτόματο τρόπο που ήθελαν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

"Επιθυμώ οι πελάτες που έρχονται στο Λουξεμβούργο να το κάνουν όχι για να γλιτώσουν τη φορολογία...αλλά διότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι περισσότερο παγκόσμιου χαρακτήρα", είπε ο Λικ Φρίντεν.

Οι κατηγορίες που “στοχοποιούν” το Λουξεμβούργο ανησυχούν την κυβέρνηση του Μεγάλου Δουκάτου, που σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει την ανησυχία της για τις πρόσφατες δηλώσεις και ανακοινώσεις που έγιναν σχετικά με τη διάσωση της Κύπρου. “Η αναλογικότητα ενός χρηματοπιστωτικού τομέα δεν μπορεί να καθοριστεί συγκρίνοντας το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μίας χώρας”, τονίζει η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, απορρίπτοντας τις συγκρίσεις με την Κύπρο.