Bloomberg: Η Κύπρος είναι ένα οικονομικό πείραμα χωρίς προηγούμενο

Στις “παρυφές ενός άνευ προηγουμένου οικονομικού πειράματος βρίσκεται η Κύπρος” γράφει το πρακτορείο Bloomberg αναφερόμενο στους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων που θα επιβάλλει για πρώτη φορά μια χώρα η οποία δεν έχει το δικό της νόμισμα αλλά ανήκει σε μια νομισματική και οικονομική ζώνη.

Αργεντινή και Ισλανδία έχουν λάβει στο παρελθόν παρόμοια μέτρα, όμως, υπάρχει μια σοβαρή διαφορά: καμία από τις δυο χώρες δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης. Το Bloomberg φέρνει το παράδειγμα της Ισλανδίας ωστόσο για να τονίσει ότι η χώρα, πέντε χρόνια μετά το κραχ, δεν έχει ακόμη άρει τους περιορισμούς αυτούς, κάτι που μπορεί να συμβεί και με την Κύπρο.

Οι μορφές που θα πάρουν οι περιορισμοί αυτοί είναι πιθανό να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο. 

Η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει την Λευκωσία να μην επιβάλει αυστηρούς ελέγχους σε υγιείς τράπεζες. 
"Εάν υπάρξουν τέτοια μέτρα, αυτό δεν θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, απλά θα προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα για τους συμμετέχοντες, τους καταθέτες", είπε αργά την Τρίτη σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov. Πρόσθεσε ότι η προθυμία της Ρωσίας να αναδιαρθρώσει και να παρατείνει το δάνειο των 2,5 δις ευρώ που χορήγησε στην Κύπρο το 2011 θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Μεγαλονήσου σχετικά με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.

Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών που επικαλείται το Bloomberg, οι έλεγχοι που θα επιβάλλει η Κύπρος ενδέχεται να χρειαστεί να είναι ακόμη αυστηρότεροι από αυτούς που επέβαλε η Ισλανδία.