Με μηνύσεις απειλούν ρωσικές επιχειρήσεις για το “κούρεμα”

Με μηνύσεις και αγωγές απειλούν ρωσικές επιχειρήσεις και τράπεζες, αντιδρώντας στο “κούρεμα” των καταθέσεών τους στην Κύπρο, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup.

“Αξίζει την προσπάθεια, δε θα είναι εύκολο και δε θα είναι μία απλή, 24ωρη δικαστική υπόθεση, όμως η φύση της ίδιας της πράξης ακούγεται σαν απαλλοτρίωση”, σχολιάζει στο Reuters συνεργάτης δικηγορικού γραφείου με έδρα τη Μόσχα, προσθέτοντας ότι ήδη δύο πελάτες έχουν επικοινωνήσει μαζί του, ζητώντας τρόπους να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

“Αν καταθέσεις μία αγωγή, θα προβληματιστούν και ίσως να δεχτούν έναν διακανονισμό που θα ήταν πιο ικανοποιητικός απ' ό,τι αν δεν κατέθετες την αγωγή”, υποστηρίζει Βρετανός δικηγόρος, επίσης στο Reuters.

Ωστόσο, πολύ μικρές πιθανότητες επιτυχίας βλέπει σε τέτοιες κινήσεις ο συνεργάτης της Ernst & Young στη Μόσχα, Βλαντίμιρ Γκιντίριμ, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για “απαλλοτρίωση”, αλλά για ανταλλαγή των χρημάτων με μετοχές της “καλής” τράπεζας. “Αυτό δεν είναι απαλλοτρίωση, μετά από έναν χρόνο μπορεί οι μετοχές να αξίζουν περισσότερο από την αρχική κατάθεση”, τονίζει και προσθέτει: “Οι Ρώσοι καταθέτες που βλάφθηκαν από τις πράξεις των κυπριακών αρχών μπορούν θεωρητικά να καταθέσουν αγωγές, αλλά δε βλέπω ουσιαστικούς λόγους να γίνει αυτό”.