WSJ: Οι λεπτομέρειες της αναδιάρθρωσης των κυπριακών τραπεζών

Άγνωστο παραμένει ουσιαστικά ακόμη το ποσοστό των καταθέσεων τους που θα χάσουν όσοι έχουν τα χρήματα τους στις κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου, οι μεγαλύτεροι επενδυτές ενδέχεται να δουν κούρεμα έως και 40% ενώ της Λαϊκής ίσως πάρουν το πολύ το 1/5 των χρημάτων τους πίσω και αυτό ίσως και σε “αρκετά χρόνια από τώρα” όπως αναφέρει σε εκτενές της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

“Δεν είμαστε σε θέση να πούμε το ακριβές ποσό τώρα” ήταν η ανησυχητική δήλωση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις που επικαλείται η WSJ, οι απώλειες θα επηρεάσουν 19.000 καταθέτες με ποσά καταθέσεων, που ξεπερνούν το όριο εγγύησης που θέτει η Ευρωζώνη, που αγγίζουν τα 8,01 δισ. ευρώ. Άλλα 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να χάσουν οι καταθέτες της Λαϊκής.

“Ρεαλιστικά ελάχιστα θα επιστραφούν” δήλωσε ο Μιχάλης Σαρρής.

“Η αναδιάρθρωση των δυο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών θα οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας αλλά και σε ένα ηχηρό χαστούκι για τους μεγαλοκαταθέτες της Κύπρου και του εξωτερικού” αναφέρει η WSJ.

Mε τις κυπριακές τράπεζες κλειστές για 11η μέρα πλέον, η εφημερίδα σχολιάζει το γεγονός ότι η Κύπρος ενδέχεται να είναι το πρώτο κράτος- μέλος της Ευρωζώνης που θα επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους, ακόμη και πάγωμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών φοβούμενη μια ακατάσχετη διαρροή κεφαλαίων από τις τράπεζες.

“Στη Λευκωσία οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι φαίνονται φυσιολογικοί αλλά πολλοί Κύπριοι είναι σε κατάσταση σοκ” καταλήγει το δημοσίευμα.