Κρούγκμαν: Η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ τώρα

Την άποψη ότι η Κύπρος πρέπει να φύγει άμεσα από το ευρώ εκφράζει σε κείμενό του που δημοσιεύεται στο blog του στην ιστοσελίδα των New York Times ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

“Ο λόγος είναι απλός: Η παραμονή στο ευρώ σημαίνει μία απίστευτα σοβαρή ύφεση, η οποία θα κρατήσει για πολλά χρόνια, καθώς η Κύπρος προσπαθεί να χτίσει έναν νέο τομέα εξαγωγών. Η αποχώρηση από το ευρώ και η σφοδρή υποτίμηση του νέου νομίσματος θα επιτάχυνε σημαντικά τη διαδικασία αυτή”, εξηγεί ο Κρούγκμαν.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος προσθέτει ακόμα ότι η οικονομία της Κύπρου βασίζεται σε δύο εξαγωγικά είδη, τις τραπεζικές υπηρεσίες και τον τουρισμό, “και ένα από αυτά μόλις εξαφανίστηκε”, όπως επισημαίνει, κάτι που από μόνο του αρκεί για να προκαλέσει μία βαθιά ύφεση, όμως σαν να μην έφτανε αυτό, η τρόικα απαιτεί μέτρα λιτότητας, και αυτό, κατά την εκτίμησή του, μπορεί να προκαλέσει μία συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ έως και 20%.

“Ναι, ακούγεται κάπως απελπισμένο”, παραδέχεται ο Κρούγκμαν, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, “όμως η απελπισία είναι ταιριαστή”, παρατηρεί, και συνεχίζει: “Αλλιώς, μιλάμε για ελληνικού επιπέδου λιτότητα, ή ακόμα χειρότερη, σε μία οικονομία της οποίας τα θεμέλια, χάρη στην έκρηξη του offshore banking, είναι πολύ χειρότερα από αυτά της Ελλάδας”.

Κλείνοντας, ο Κρούγκμαν “μαντεύει” ότι αυτή η έξοδος από το ευρώ δε θα γίνει, καθώς η κυβέρνηση της Κύπρου θα φοβηθεί να κάνει το “άλμα προς το άγνωστο”, αλλά επαναλαμβάνει τη θέση του ότι αυτή θα ήταν η πιο συμφέρουσα επιλογή για την Κύπρο.