Την υποστήριξή του στην διαδικασία bail-in, ή της διάσωσης εκ των έσω, εξέφρασε ο Γκούναρ Χέκμαρκ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, που ηγείται των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση του νέου ευρωπαϊκού νομοθετήματος περί “διάσωσης” των τραπεζών.
«Οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ προστατεύονται [...] οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ δεν προστατεύονται και θα αντιμετωπίζονται ως μέρος του κεφαλαίου που μπορεί να αξιοποιηθεί για την διάσωση”, σχολίασε σχετικά.
Ο Χέκμαρκ είπε ότι οι αποταμιευτές πρέπει να ελέγχουν την κατάσταση της “υγείας” μιας τράπεζας πριν αναλάβουν το ρίσκο να καταθέσουν χρήματα σε αυτή. “Αν τοποθετείς τα χρήματά του στην Royal Bank of Scotland [...] ή την Deutsche Bank, αναλόγως του πόσο μεγάλη είναι αυτή η τράπεζα και του πώς δουλεύει, αναλαμβάνεις ένα ρίσκο. Πρέπει να γνωρίζεις ότι αναλαμβάνεις ένα ρίσκο”, τόνισε.
Όμως και ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούρκι Κατάινεν, υποστήριξε, μιλώντας σε σεμινάριο στο Ελσίνκι, ότι η τραπεζική ένωση θα όφειλε να συμπεριλάβει το σκεπτικό του bail-in. “Οι μέτοχοι και οι επενδυτές θα έπρεπε να υφίστανται ζημίες σε περίπτωση μιας πτώχευσης τράπεζας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.