Σαρρής: Πετύχαμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία

"Επιτύχαμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία υπό τις δεδομένες συνθήκες. Δεν νικήσαμε μία μάχη αλλά αποφύγαμε την καταστροφή της εξόδου από την Ευρωζώνη", δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, προσθέτοντας ότι: "Οι Κύπριοι δεν το αρνείται κανείς ότι θα περάσουν δύσκολους καιρούς. Θα επωμισθούν τις συνέπειες των λαθών στον τραπεζικό τομέα και στα ελλείμματα, που πρέπει να διορθώσουμε σε μικρή χρονική περίοδο".  

Ο κύριος Σαρρής είπε ότι "σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Κύπρο και για την Ευρωζώνη", και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα απαιτηθούν "λίγες ημέρες για να εξακριβώσουμε τα ποσοστά μετατροπής καταθέσεων σε κεφάλαιο", ενώ για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων σημείωσε ότι "θα προσπαθήσουμε να το χειριστούμε με την μεγαλύτερη ταχύτητα και ευαισθησία".

Σε ό,τι αφορά τα 9,2 δισ. ευρώ του ELA, διευκρίνισε ότι θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου. 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κύριο Σαρρή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει την υποχρέωση να βοηθήσει την παροχή ρευστότητας προς την τράπεζα και η συμφωνία, που έχει γίνει για την τελική προσαρμογή της σχέσης του κεφαλαίου με το μέγεθος της τράπεζας, θα είναι τέτοια, που θα είναι σταδιακή και θα δίνει την ευχέρεια στην Τράπεζα Κύπρου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

"Η Τράπεζα Κύπρου επωμίζεται κάποιο βάρος. Αυτό έπρεπε κάπου να πάει. Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να το αποπληρώσουμε και να προχωρήσει η τράπεζα στο σημαντικό ρόλο, που αναμένουμε. Και η μεταφορά της νέας Λαϊκής θα πάρει κάποιο διάστημα", δήλωσε.