Τα βασικά σημεία της συμφωνίας Κύπρου – Ε.Ε.

Σε συμφωνία για το πακέτο διάσωσης κατέληξαν ο κύπριος πρόεδρος και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προβλέπει τη δημιουργία καλής και κακής τράπεζας για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, δηλαδή τη Λαϊκή, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές της ΕΕ. 

Το σχέδιο της τελικής συμφωνίας (draft) θα παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ώστε να δώσουν την τελική έγκριση, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη μεταφορά των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, ώστε να δημιουργηθεί μια καλή τράπεζα. Μη ασφαλισμένες καταθέσεις θα αντιμετωπίσουν βαθύ κούρεμα, υποστηρίζουν, χωρίς να ξεκαθαρίζουν το ποσοστό. 

Η Τράπεζα Κύπρου θα αναλάβει όλη την έκτακτη ρευστότητα (ELA) που έχει πάρει η Λαϊκή από την ΕΚΤ, η οποία αντιστοιχεί σε 9 δισ. ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Τράπεζα Κύπρου να έχει συνολική έκθεση στον ELA ύψους 10 δισ., συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για κούρεμα 40% στην Κύπρου, ενώ το Dow Jones μιλά για bail in, μέσω του οποίου θα έχουν απώλειες και οι ομολογιούχοι της Λαϊκής.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις από το news.gr.