Μία εβδομάδα πίσω βρίσκεται η κρίσιμη διαπραγμάτευση της κυπριακής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Μετά το "όχι" της κυπριακής Βουλής στο κούμρεμα όλων των καταθέσεων την περασμένη Τρίτη, φτάσαμε το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε και πλέον στη Βουλή ετοιμάζονται να συζητήσουν για κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, όχι μόνο της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και της Τράπεζας Κύπρου.
Ο πήχυς έχει ανέβει στα 6,7 δισ. ευρώ, τα 3,1 εκ των οποίων εκτιμάται ότι μπορούν να αντληθούν από το κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου.
Το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε ουσιαστικά με τις σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, που παραδέχθηκε πως το θέμα του "κουρέματος" των καταθέσεων δεν έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Σαρρής, άρτι αφιχθείς από τη Μόσχα, δήλωσε ότι αυτό περιλαμβάνεται σαφώς στις επιλογές που τυγχάνουν επεξεργασίας και είναι αναγκαίο να συζητηθεί το κατά πόσο τυχόν επιβολή του θα αποφέρει το ποσό που απαιτείται για το συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο. Επίσης, είπε ότι συζητούνται διάφορα αριθμητικά δεδομένα και πρέπει να διερευνηθεί ποιες πιθανές πηγές άντλησης κεφαλαίων υπάρχουν.
Έτσι, πρόταση -από κοινού ή χωριστά- για κάποιας μορφής “κούρεμα” των καταθέσεων ενδέχεται να καταθέσουν απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής τα δύο κόμματα, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
Με αυτήν την εξέλιξη ικανοποιείται η απαίτηση του Βερολίνου και των Βρυξελλών να συρρικνωθεί όλος ο τραπεζικός κλάδος στην Κύπρο (και να μην υπάρχουν επιπτώσεις μόνο στη Λαϊκή).
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας έγιναν έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία παρέστη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, υπουργός Εργασίας, Χάρης Γεωργιάδης. Εξάλλου, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε συνάντηση με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας.
Στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, βρίσκονται ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βάσος Λυσσαρίδης, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και στελέχη του λογιστικού οίκου KPMG, που είχε ετοιμάσει μελέτη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας.
Ενώπιον της Βουλής βρίσκονται τα νομοσχέδια για την εξυγίανση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, μαζί με έξι υποστηρικτικά και δύο άλλα, που αφορούν την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ).
Εμπόδια και νέοι όροι
Μεγαλύτερη συνεισφορά φέρεται να ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση η τρόικα για την υλοποίηση του πακέτου διάσωσης της Μεγαλονήσου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου MNI (Market News International).
Στο σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου, που επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, αναφέρεται πως η τρόικα ζητά πλέον 6,7 δισ. ευρώ από την Κύπρο, και όχι 5,8, καθώς θέλει να προσθέσει στη συμφωνία ένα “μαξιλάρι ασφαλείας” ύψους 900 εκατ. ευρώ, που θα αντανακλά την επιβαρυμένη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις αναμενόμενες εκροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει το “μαξιλάρι” αυτό σε ένα δέκατο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή, και το οποίο θα αφορά την επιβολή “κουρέματος” σε καταθέσεις, αν και είναι ακόμα ασαφές το από πού θα προέλθουν τα χρήματα αυτά.
Αναφορικά με το θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το ποσό που απαιτεί η τρόικα από την Κύπρο είναι 5,8 δισ. ευρώ και στη συγκέντρωση αυτού του ποσού στοχεύουν τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή.
Άγνοια για αύξηση, από πλευράς τρόικας, της συνεισφοράς της Κύπρου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν πως στο ποσό των 6,7 δισ. ευρώ είχε κάνει αναφορά στο Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Σύμφωνα με άλλο τηλεγράφημα του ίδιου πρακτορείου, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η τρόικα ζητά την επιβολή ενός "χαρατσιού" 15% στις κυπριακές καταθέσεις, ενώ ερωτηθείς αν η κυβέρνηση αποδέχεται την απαίτηση αυτή, απάντησε πως η κυβέρνηση μελετά ακόμα διαφορετικούς αριθμούς και σενάρια, με τη βοήθεια και της Κεντρικής Τράπεζας.