Και μετά το plan B, προσώ ολοταχώς για το plan A. Γιατί, όσο και αν υπήρχε δεύτερο σχέδιο δράσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όλες οι εναλλακτικές – που μάλλον είναι ανύπαρκτες στην παρούσα χρονική στιγμή – , οδηγούν τελικά, σε κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Αυτή άλλωστε είναι και η πιθανότερη λύση, σύμφωνα με τον καθηγητή χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, Κωνσταντίνο Βέργο. Το ζήτημα, σε κάθε περίπτωση, είναι για ποιες καταθέσεις γίνεται λόγος. Για τα κεφάλαια που φθάνουν μέχρι τα 100.000 ευρώ ή για εκείνες που τα ξεπερνούν;
Τι θα σημάνει πιθανό κούρεμα καταθέσεων έως τις 100.000; Η απάντηση, που δίνει ο κύριος Βέργος, είναι ότι θα δημιουργηθεί έλλειμμα εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Κύπρο και το τραπεζικό σύστημα, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
“Αναποτελεσματική η ανακεφαλαιοποίηση, λόγω έλλειψης χρόνου”
Όπως επισημαίνει, η λύση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι αποτελεσματική, αλλά το ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η άμεση εξεύρεση των χρημάτων, που θα κλείσουν τις τρύπες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στο τραπεζικό σύστημα της Μεγαλονήσου. “Αμφιβάλλω κατά πόσο τα χρήματα μπορούν να τραβηχτούν τόσο γρήγορα, καθώς η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης διαρκεί αρκετό καιρό”, λέει ο κύριος Βέργος.
“Σε κάποιο βαθμό θα γίνει κούρεμα. Το ζήτημα είναι αν το κούρεμα θα περιλαμβάνει και καταθέσεις έως 100.000 ή μόνο τις καταθέσεις που ξεπερνούν το ποσό αυτό. Αν είναι πάνω από τα 100.000 ευρώ δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς καμία τράπεζα δεν εγγυάται ποσά άνω των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη”. Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής του Πόρτσμουθ, το κούρεμα και των μικρών καταθέσεων – έως 100.000 – θα οδηγήσει τις τράπεζες σε χρεωκοπία.
“Εγκληματική κίνηση αν πειράξουν τις μικρές καταθέσεις”
“Είναι εγκληματική κίνηση αν πειράξουν αυτές τις καταθέσεις. Να σκεφτούμε ότι, όταν μιλάμε για τραπεζικό σύστημα, μιλάμε για τραπεζική πίστη”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Περιγράφει ως ιδιαίτερα ζοφερό το μέλλον του τραπεζικού συστήματος στην περίπτωση αυτή, καθώς οι καταθέτες “κάθε φορά, που υπάρχει η υποψία ότι μια τράπεζα έχει πρόβλημα, θα σπεύδουν στις τράπεζες να τραβήξουν τα χρήματά τους”.
“Αύριο μπορεί να σκεφτούν οι Έλληνες ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο και με αυτούς και η κατάσταση να εξελιχθεί σε ντόμινο. Σας θυμίζω ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν πάνω από 1,5% ρευστότητας, καθώς επενδύουν και ξαναεπενδύουν τα τραπεζικά κεφάλαια σε όλον τον κόσμο. Τα χρήματα δεν βρίσκονται ποτέ σε ένα κεντρικό κατάστημα ή ένα υποκατάστημα”, εξηγεί ο Κωνσταντίνος Βέργος.
Όπως επισημαίνει, οι μεγαλοκαταθέτες καρπώνονται επιτόκια της τάξης του 8%. Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, ένα πιθανό κούρεμα σε αυτή την κατηγορία επενδυτών, που θα φτάνει το 5%, είναι σχεδόν ανεπαίσθητο, καθιστώντας τη συγκεκριμένη λύση ως την πλέον ενδεδειγμένη και λαμβάνοντας υπόψη και την πίεση χρόνου, η οποία καλεί την Ευρώπη και την ηγεσία της Κύπρου να προβεί σε λύση “εδώ και τώρα”, με το μικρότερο δυνατό κόστος.