Δημοψήφισμα προτείνει το ΑΚΕΛ

Με δημοψήφισμα προτείνει το ΑΚΕΛ να αποφασιστεί το αν η λύση για την Κύπρο θα έρθει με τον τρόπο που προτείνει η τρόικα ή με άλλο τρόπο, όπως τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού στη δήλωσή του επαναλαμβάνει την έντονη διαφωνία του ΑΚΕΛ με την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, υποστηρίζοντας πως το Eurogroup αποφάσισε με κριτήρια πολιτικά και όχι οικονομικά, με στόχο την οικονομική υποδούλωση και την άσκηση πολιτικής επικυριαρχίας πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία.

“Τυχόν αποδοχή των πρωτοφανών απαιτήσεων της Τρόικα , που παραβιάζουν αποφάσεις σωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο νέων οδυνηρότερων απαιτήσεων. Είναι προφανές στον κάθε ευρωπαίο πολίτη πως οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγουν να κινούνται εκδικητικά εναντίον της Κύπρου την ίδια στιγμή που θωπεύουν την Τουρκία που εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες κατέχει παράνομα μέρος του κυπριακού εδάφους”, υποστηρίζει ακόμα ο κ. Κυπριανού.

Εξηγώντας τη θέση του για δημοψήφισμα, ο κ. Κυπριανού σημειώνει: “Επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πού θα οδηγηθούμε με την αποδοχή των προτάσεων της Τρόικα και του φαύλου κύκλου που θα ακολουθήσει, προτείνουμε τις αποφάσεις για το αν η επιδιωκόμενη λύση θάναι εντός ή εκτός της Τρόικα, να τις πάρει ο κυπριακός λαός. Είναι, κατά την άποψη μας, απαραίτητο για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που θα επηρεάσει τις ζωές μας για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, να λάβουμε τις αποφάσεις μας σε ένα Δημοψήφισμα που να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν”.

Τέλος, ο Άντρος Κυπριανού καλεί τον κυπριακό λαό να παραμείνει ψύχραιμος, αλλά και αποφασιστικός, υπενθυμίζοντας ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που ενωμένοι και με συλλογικότητα αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε παρόμοιες δυσκολίες”.