Κύπρος : Plan C μέχρι τη Δευτέρα χωρίς κούρεμα ;

Νέα δεδομένα για την επίλυση του προβλήματος της κυπριακής οικονομίας φέρνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Τρεις δηλώσεις αξιωματούχων έδωσαν το (νέο;) στίγμα και την κατεύθυνση του Plan C, που σχεδιάζουν στη Μεγαλόνησο.

Η αναφορά του κεντρικού τραπεζίτη, Πανίκου Δημητριάδη, ότι αναμένεται πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας μέχρι τη Δευτέρα, δείχνει πως οι εξελίξεις μετατίθενται και άλλο – εκτός απροόπτου.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, διαβεβαίωνε ότι δεν συζήτησαν και δεν επανέρχονται στο κούρεμα των καταθέσεων και πως έχουν ήδη ληφθεί οι πρώτες αποφάσεις.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού – του κυβερνώντος κόμματος – έκανε λόγο για ομόφωνο “Ναι” στη δημιουργία ταμείου Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το Mega της Κύπρου, η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός διαρθρωτικού επενδυτικού ταμείου με την ενίσχυση διαφόρων Ταμείων Προνοίας, ακινήτων, κ.λπ. με στόχο να εξασφαλιστεί ένα ψηλό επίπεδο ποσού, το οποίο να στηριχθεί με ένα επιπρόσθετο ποσό από τους Ευρωπαίους δανειστές.

Το ταμείο αυτό, θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου.

Η πρόταση φαίνεται να έτυχε νομικής και τεχνοκρατικής μελέτης, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και τις πρωινές ώρες σήμερα.

Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι "το βασικό είναι αυτό το ταμείο να μην επιβαρύνει την Κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα".

Η τρόικα φαίνεται να είναι ανένδοτη όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλ. ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα "συμβολικό" κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών.

Επίσημη ανακοίνωση για το ειδικό Ταμείο

Μετά από πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη, διαμορφώθηκε συναίνεση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η πρόταση, τονίζεται, τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία.

Επίσης, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αν κριθεί αναγκαίο, με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο για να το εγκρίνει και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι στην επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι κούρεμα καταθέσεων σε μικρότερο ποσοστό, από αυτό που ζήτησε το Eurogroup. To απόγευμα συνέρχεται σε τακτική Ολομέλεια η Βουλή.

Οι εξελίξεις φαίνεται ότι επισπεύδονται, καθώς, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 18:00, και στη συνέχεια της ολομέλειας της Βουλής, θα παρουσιαστεί – σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩ.ΚΟ. - η νέα πρόταση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι “το κούρεμα δεν υπάρχει ούτε στα κουρεία”.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι – μετά την αποτυχία να βρεθούν κεφάλαια από τη Ρωσία, η Κύπρος φάνηκε να κάνει πίσω και επανέρχεται στο αρχικό σχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων, με ορισμένες τροποποιήσεις.

Από το πρωί, το news.gr μεταδίδει :

Οι εξελίξεις όλη τη νύχτα ήταν δραματικές και μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε στο Προεδρικό τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για να αποκρυσταλλωθούν οι θέσεις και οι προβλέψεις του Σχεδίου Β'.

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν νομοσχέδια που έχουν σχέση με το σχέδιο Β' και τα οποία εάν το σχέδιο εγκριθεί και πάρει το πράσινο φως από την Τρόικα, θα παρουσιαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Το Σχέδιο Β΄ έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά από μαραθώνιες συσκέψεις, προβλέπει την ίδρυση κρατικής εταιρίας ιδιωτικού δικαίου στην οποία θα μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους ή της Εκκλησίας ως εγγυήσεις έναντι της έκδοσης ομολόγων προς όσους καταθέσουν χρήματα στο ταμείο της εν λόγω εταιρίας. Κυρίως η παροχή ομολόγων αφορά τα χρήματα των Ταμείων Προνοίας, των ημικρατικών οργανισμών, τα οποία υπολογίζονται κοντά στα δυόμιση δισεκατομμύρια Ευρώ.

Σύμφωνα με την "Αλήθεια της Κύπρου" η αφαίρεση από το συνολικό ποσό των 5,8 δις που θα πρέπει να βρει η Κύπρος από ιδίους πόρους, θα καθορίσει και το ποσοστό του κουρέματος καταθέσεων.

Ανοιχτά παραμένουν τα νέα ποσοστά κουρέματος και κατά πόσο θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όλες τις καταθέσεις ή μόνο σε εκείνες που υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για "κούρεμα" 3% σε καταθέσεις από 1 ως 100.000 ευρώ, 7% από 100.001 ως 500.000 ευρώ και 9% από 500.001 ευρώ και άνω.