Μια εναλλακτική πρόταση… κουρέματος καταθέσεων

Ο Λι Μπουχάιτ ο Αμερικανός δικηγόρος στον οποίο τηλεφωνεί μία κυβέρνηση όταν θέλει να αναδιαρθρώσει το χρέος της εκπόνησε σε συνεργασία με τον Μίτου Γκουλάτι, καθηγητή Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Duke, μια έκθεση με τίτλο "Επιστρέφοντας από την Κύπρο" στην οποία προτείνει εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση της κυπριακής κρίσης.

Ο Μπουχάιτ, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει δεκάδες κράτη σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές τους και για τον λόγο αυτό αποκαλείται "νονός των κρατικών ομολόγων", έχει φέρει σε πέρας τις πιο δύσκολες υποθέσεις όπως η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδος, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης, της Ισλανδίας, κ.α.. Ο Αμερικάνος δικηγόρος της φίρμας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton εκπόνησε μελέτη με την οποία εξετάζει τα πιθανά σενάρια και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει διαχείριση του κυπριακού χρέους. Η πρόταση του προβλέπει τα εξής:

-Την πλήρη προστασία όλων των ασφαλισμένων καταθετών (καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ).

- Οι καταθέτες με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ να λάβουν στην ονομαστική αξία των καταθέσεών έντοκα τραπεζικά πιστοποιητικά διάρκειας πέντε ή δέκα ετών με διαφορετικά επιτόκια ανά λήξη, τα οποία θα μπορούσαν να συνδεθούν με τα μελλοντικά έσοδα από το κυπριακό φυσικό αέριο, θα είναι διαπραγματεύσιμα και θα ρευστοποιούνται από τους κατόχους τους.

- Την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των κυπριακών κρατικών ομολόγων για τουλάχιστον πέντε χρόνια κάτι που θα μειώσει κατά 6,6 δισ. ευρώ τις ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου στην βάση ενός τριετούς σχεδίου διάσωσης της τρόικας.

Με την παραπάνω πρόταση οι καταθέσεις που θα παραμείνουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα είναι ουσιαστικά κλειδωμένες και θα διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων για πολλά χρόνια, ενώ η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των κυπριακών κρατικών ομολόγων χωρίς κούρεμα ή αλλαγή επιτοκίου θα περιορίσει με ήπιο τρόπο την ανάγκη αποπληρωμής των εν λόγω τίτλων από τα κεφάλαια του επισήμου τομέα.