Reuters: Ο άπειρος και αποτυχημένος Γέρουν Ντάισεμπλουμ

Βαριές σκιές για μεγάλη αποτυχία του Γέρουν Ντάισεμπλουμ (Dijsselbloem) να χειριστεί την κρίση και να καταλάβει τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η απόφαση του Eurogroup άρχισαν να αφήνουν διεθνή ΜΜΕ, θεωρώντας τον άπειρο για να χειριστεί τόσο σημαντικά θέματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, μετά από μόνο τρεις συναντήσεις του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός αντιμετωπίζει κατηγορίες για αποτυχία να προκαταλάβει την οργή που προκλήθηκε από τους μικροκαταθέτες, διακινδυνεύοντας απόρριψη του νομοσχεδίου που θα μπορούσε να βυθίσει την ευρωζώνη σε κρίση.

Όπως αναφέρεται, ο Dijsselbloem και το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Joerg Asmussen, δεν ανέφεραν πουθενά την εισφορά σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς όταν ανακοίνωσαν τη συμφωνία για τη βοήθεια προς την Κύπρο στις 4 το πρωί του Σαββάτου, παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων.

Άτομα που παρακολούθησαν τις συνομιλίες δήλωσαν ο 46χρονος πρόεδρος του Eurogroup, που είναι υπουργός για μόνο τέσσερις μήνες, ήταν πολύ άπειρος για να έχει βαρύτητα στις συζητήσεις.

"Υπάρχει μια συνειδητοποίηση, μια απογοήτευση, ότι χώρες που βρίσκονται εκτός της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και η Γερμανία έχουν αρχίσει να γίνονται θεατές σε αυτές τις κρίσιμες συνεδρίες του Eurogroup και ο Dijsselbloem ακολουθεί τη στάση αυτή θεμελιώνοντας την πραγματικότητα", είπε ένας διπλωμάτης μικρής χώρας της ευρωζώνης.

Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker έκανε ξεκάθαρη την αντίθεση του στο κούρεμα σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα.

"Ήταν η πρώτη φορά δεν ήμουν στο Eurogroup. Θα ήθελα μια πιο ήπια προσέγγιση των μικρών αποταμιευτών", δήλωσε στην καθημερινή Der Standard.

Όπως τονίζεται, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Juncker, καλός γνώστης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που συμμετείχε σε κάθε χρηματοδοτική απόφαση από το 1991, στη σύνοδο του Μάαστριχτ θα είχε διεσθανθεί τον κίνδυνο και δεν θα δεχόταν το κούρεμα καταθέσεων.

Μάλιστα το Reuters τονίζει ότι μπορεί να είναι καπνιστής, ασταθής, γκρινιάρης αλλά καταλάβαινε τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε κάθε του απόφαση.