Ο Κρούγκμαν συνιστά… Ορφανίδη: Οι Γερμανοί εκβίασαν τους Κύπριους

“Μια γρήγορη περίληψη: οι Γερμανοί δεν θέλουν να καταρρεύσει η Κύπρος, ούτε να βγει από το ευρώ. Επίσης όμως δεν θέλουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν για να διασώσουν τα χρήματα που ξεπλένουν οι Ρώσοι. Αυτό λοιπόν που έκαναν ήταν να εκβιάσουν την Κύπρο να βάλει τους Κύπριους καταθέτες να πληρώσουν το ξέπλυμα χρήματος των Ρώσων. Κι έτσι οι Γερμανοί έχουν τα χέρια τους καθαρά”. Με αυτή την περιληπτική πλην μεστή αναφορά σχολιάζει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, Πωλ Κρούγκμαν, τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα των New York Times.

Μάλιστα κάνει και ειδική αναφορά στα όσα σχολίασε μιλώντας στο Bloomberg ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης.

“Αυτό που παρακολουθούμε είναι ο αργός θάνατος του ευρωπαϊκού σχεδίου” ανέφερε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου. Τόνισε δε ότι “κάποιες κυβερνήσεις λένε σε κάποιους Ευρωπαίους πολίτες ότι δεν έχουν όλοι ίσα δικαιώματα απέναντι στο νόμο”. Μίλησε για “εκβιασμό της κυπριακής κυβέρνησης”, δήλωσε ότι “η Κύπρος δεν είχε κανένα πρόβλημα” και χαρακτήρισε “απολύτως αχρείαστη” την ανακοίνωση για κούρεμα των καταθέσεων.

Δείτε τη συνέντευξη Ορφανίδη εδώ.