Επιμένουν οι Γερμανοί : “Μειώστε τον τραπεζικό τομέα”

Άτεγκτοι φαίνεται ότι παραμένουν οι Γερμανοί στην αρχική τους στάση, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του θέματος της κυπριακής οικονομίας.

Παρά το γεγονός πως φαίνεται να αποδέχονται τη βελτιωμένη πρόταση του Eurogroup – από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη -, εμφανίζονται να επιμένουν στο επιχείρημά τους ότι η Κύπρος δεν μπορεί να έχει τραπεζικό τομέα τόσο μεγάλου μεγέθους.

Έγγραφο της καγκελαρίας προς το υπουργείο Οικονομικών της χώρας για την τακτική, που πρέπει να ακολουθήσει – και το οποίο παρουσίασε η Deutsche Welle – αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να αποχωριστούν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και να μειώσουν τις διεθνείς δραστηριότητές τους. Επιπλέον, να επικεντρωθούν στον τοπικό πληθυσμό, δηλαδή τους Κύπριους πελάτες τους.

Η στάση, δηλαδή, των Γερμανών εξακολουθεί να κινείται στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup, της περασμένης Παρασκευής, οπότε και ζητείται η στάθμιση του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας να βρεθεί το 2018 στο μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σε αντίθετη περίπτωση, υποστηρίζει το ίδιο έγγραφο, θα διατηρηθούν οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ευρωζώνη ευρύτερα.