Αναστασιάδης: Χαιρετίσματα κ. Μέρκελ… Η απόφαση δεν περνάει

Επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ των οποίων ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ. Σήμερα αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν και νέα συνομιλία με Α. Μέρκελ.

Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την Κυπριακή Βουλή.

Ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ευνοϊκότερο κλίμα, το οποίο να βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις που διατύπωσε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

"Χαιρετίσματα στη Μέρκελ"

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε τη Δευτέρα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα σήμερα, το οποίο διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, και στη συνέχεια ενημέρωσε τα μέλη της Βουλής σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

"Χαιρετίσματα στη Μέρκελ ...σας είπα ότι δεν περνά το κούρεμα των καταθέσεων.."Αυτά φέρεται να παράγγειλε ο Κύπριος πρόεδρος  στην Γερμανίδα καγκελάριο μέσω στενού συνεργάτη της, σήμερα το απόγευμα,  με δεδομένο ότι η πρόταση δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία της κυπριακής βουλής.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν έδωσε – μέσω του επιτρόπου Ρεν – το πράσινο φως για το σενάριο επιβολής χαμηλότερου κουρέματος – 3% ή 5% - στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, και υψηλότερου – 12,5 ή 13% - για ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Το ίδιο έκανε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του Γιεργκ Άσμουσεν, που ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος μπορεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας, αρκεί να παραμείνει η συμμετοχή των 5,8 δισ. ευρώ.