Eurogroup:Χαλαρότερους όρους πρότειναν οι υπουργοί Οικονομικών

Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου και, ειδικότερα, οι όροι για το "κούρεμα" στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup που έγινε την Δευτέρα το βράδυ.

Οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν περισσότερη ευελιξία ως προς το τέλος φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο και τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του συμβουλίου, οι υπουργοί Οικονομικών τάχθηκαν υπέρ της μείωσης του έκτακτου τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, υπό τον όρο ότι συνολικά ο φόρος αυτός θα αποφέρει περί τα 5,87 δισ. ευρώ.  

Ενδεικτικώς τονίσθηκε ότι θα μπορούσε να επιβληθεί έκτακτο τέλος ύψους έως και 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες. 

Οι υπουργοί σημείωσαν ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από όσους διαθέτουν μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς και ότι το έκτακτο τέλος -που συνδέεται με τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας- θα πρέπει να εφαρμοστεί κλιμακωτά. 

Στην ανακοίνωση του Eurogroup τονίζεται ότι η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι η καλύτερη διασφάλιση για το μέλλον της Κύπρου και των πολιτών της. Εάν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια που θα έφερναν σε ακόμη δυσκολότερη θέση τους καταθέτες. Το Eurogroup συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να εγγυηθούν πλήρως οι καταθέσεις κάτω των 100.00 ευρώ¨", αναφέρεται στο κείμενο. 

Ακόμη, καλεί τις κυπριακές αρχές και το κοινοβούλιο να εφαρμόσουν γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Στέλεχος που μετείχε στην τηλεδιάσκεψη δήλωσε πως η Ευρωζώνη θα αναμένει από την Κύπρο, να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. "Η τελική απόφαση επί του ζητήματος αυτού εναπόκειται στην κυπριακή κυβέρνηση" φαίνεται ότι υποστηρίζουν οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών .

"Αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει" ανέφερε και ο Έλληνας  υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με  πληροφορίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τους εταίρους ένα νέο σχέδιο διάσωσης με  μέριμνα για τους μικροκαταθέτες, καθώς το νομοσχέδιο του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων ως έχει, δεν φαίνεται να περνάει στην Βουλή.

Νωρίτερα το απόγευμα, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ανέφερε σήμερα ότι υπήρξε μια διαφοροποίηση της στάσης της Τρόικας και των μελών του Eurogroup, που ενώ επέμεναν σε κούρεμα όλων των καταθέσεων τώρα δηλώνουν πως η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα 5,8 δις που απαιτεί το Eurogroup από την Κύπρο.