Την απόφαση του Eurogroup για “κούρεμα” κυπριακών καταθέσεων σχολιάζει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Forbes o οικονομολόγος Καρλ Γουίλαν, που θέτει το ερώτημα αν η απόφαση αυτή ήταν ιδιοφυής ή θα σημάνει την αρχή του τέλους για το ευρώ.
“Οπωσδήποτε θα υπάρξουν υποσχέσεις από πολιτικούς ότι αυτή θα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης στην οποία “κουρεύτηκαν” οι καταθέσεις, όμως οι υποσχέσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς δε σημαίνουν και πολλά”, παρατηρεί ο Γουίλαν, παραθέτοντας και παλαιότερες δηλώσεις σχετικά με τη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλη Σαρρή, ότι “δε θα μπορούσε να υπάρξει πιο ανόητη ιδέα” από το κούρεμα καταθέσεων.
Ο Γουίλαν αναρωτιέται πώς θα αντιδράσουν οι καταθέτες στην Ισπανία, μετά την απόφαση αυτή, και προειδοποιεί ότι υπάρχει η πιθανότητα να ξεκινήσει ένα μαζικό bank run, που θα μπορούσε να απειλήσει ακόμα και την ύπαρξη του ευρώ.
Ο ίδιος, πάντως υπενθυμίζει ότι πολλοί είναι οι επενδυτές που δεν απέσυραν τα χρήματά τους από την Ελλάδα, παρά την αβεβαιότητα, και θεωρητικά μπορεί το ίδιο να συμβεί και στην Κύπρο, να πιστέψει δηλαδή ο κόσμος ότι πρόκειται απλά για ένα εφάπαξ μέτρο που δε θα επαναληφθεί στο μέλλον.
Επισημαίνει, ωστόσο, πως η απόφαση για φορολόγηση όλων των καταθέσεων δείχνει ότι δεν πρόκειται για μία κίνηση που στοχεύει τους Ρώσους ολιγάρχες ή τους επιχειρηματίες που φέρονται να διακινούν “μαύρο χρήμα” μέσω της Κύπρου, αλλά οι απλοί Κύπριοι καταθέτες.
“Ακόμα κι αν περάσουμε την επόμενη εβδομάδα χωρίς πανικό, η διαίσθησή μου είναι ότι αυτή η απόφαση ήταν κακή και οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να επιλέξουν μία από τις άλλες δύο επιλογές που έπεσαν στο τραπέζι. Μακροπρόθεσμα, αμφιβάλλω αν η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη (και η συνέχιση της ύπαρξης του ευρώ) είναι συμβατή με ένα πλαίσιο πολιτικών που δεν προστατεύει τις καταθέσεις των απλών καταθετών”, καταλήγει στο άρθρο του ο οικονομολόγος.