Κύπρος: Από μια λεπτή κλωστή η ψήφιση του νομοσχεδίου

Αγώνα προκειμένου να κερδίσει χρόνο φαίνεται ότι κάνει η κυπριακή ηγεσία με τις αλλεπάλληλες συσκεέψεις και αναβολής, δεδομένου ότι τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπολείπονται μιας ψήφου για να περάσουν τα νομοσχέδια, η ψήφιση των οποίων κρέμεται από μια λεπτή κλωστή.  

Παρόλα αυτά, ακόμα και μέλη των συμμάχων δυνάμεων δηλώνουν αντίθετα στην απόφαση του Eurogroup.

Στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από τις απόψεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρός του,  Μάριος Κάρογιαν. Όμως, ακόμη και αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την Κυβέρνηση,  δεν θα πρέπει να αποκλειστεί  το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών. Ο τέως αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος  είναι ο πρώτος  που ενδέχεται  να καταψηφίσει τα νομοσχέδιο, ενώ επίσης πιθανοί να το απορρίψουν φέρονται και  οι βουλευτές Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.

Παράλληλα, ο νομικός και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης χαρακτηρισε το "κούρεμα" καταθέσεων απόφαση εντελώς παράνομη, η οποία  παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, το ΔΗΚΟ θέτει όρους για να ψηφίσει αύριο στην Βουλή, αξιώνοντας γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Επίσης ζητά γραπτή εγγύηση ότι δε θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η τρόικα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν "κούρεμα", είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.

Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ έκανε ξεκάθαρο ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων, όταν αυτό θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής.Η απόφαση ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, που επικύρωσε σχετική εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου.

Την καταψήφιση της απόφασης του Eurogroup , αποφάσισε και η ΕΔΕΚ. "Ανεξάρτητα από τον εκβιασμό που υπήρξε, ο Πρόεδρος όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου", τονίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες. ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανακοίνωσε ότι το Κίνημα θα προτείνει επαναδιαπραγμάτευση.

Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ  εκτιμάται ότι θα ταχθούν  εναντίον. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.