Οργή στην Κύπρο – Πυρετός συσκέψεων σε Λευκωσία και Αθήνα

Την οργή των Κυπρίων πολιτών αντιμετωπίζουν πλέον στη Μεγαλόνησο, καθώς πέραν της απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων μέσω εφάπαξ εισφοράς, η παρακράτηση του φόρου στην ουσία από σήμερα και η μη λειτουργία των ΑΤΜ, έχουν οδηγήσει την αγανάκτηση στα ύψη. Mετά από αυτό, το σύστημα άρχισε να λειτουργεί για αναλήψεις ποσών μέχρι 600 ευρώ. Επιπλέον, από το κούρεμα δεν γλιτώνουν τόσο οι καταθέσεις των ταμείων πρόνοιας, όσο και τα χρήματα των φοιτητών. Πρόκειται για ποσά από φοιτητικά δάνεια, που θεωρούνται καταθέσεις και, συνεπώς, θα κουρευτούν και αυτά.

Ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης, υπεραμύνθηκε της απόφασης, υποστηρίζοντας πως βρέθηκε στις Βρυξέλλες προ τετελεσμένων γεγονότων, ενώ οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το πρωί της Κυριακής, μετά από την αποψινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιούνται διαρκείς συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.

Ο επικεφαλής του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, μίλησε για αιφνιδιαστικές εξελίξεις.  

Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, για την τύχη των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων της Λαϊκής, της Κύπρου και της Ελληνικής – ώστε να μην κουρευτούν οι εδώ καταθέσεις -, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι πως θα καταλήξουν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, χωρίς να αποκλείεται να περάσουν κάποια τμήματα και σε άλλα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση από το Γιάννη Στουρνάρα ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουν.

Όπως μετέδωσε το news.gr από το πρωί…

… O γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει "παγώσει". Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για σήμερα τα Συνεργατικά Ιδρύματα. 

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία Eurogroup - Κύπρου. Εκπρόσωπος της Λαϊκής Τράπεζας, εξάλλου, δήλωσε ότι το σύστημα με τις πιστωτικές κάρτες λειτουργεί κανονικά.

Οι διεθνείς δανειστές και η Κύπρος συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, σε εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Συμφωνήθηκε επίσης να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, οι τόκοι θα φορολογηθούν με συντελεστή 20% - 25%.

Η συμφωνία προβλέπει το οικονομικό ύψος της διάσωσης της οικονομίας της Κύπρου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ "κατ' ανώτατο όριο".

Όσο για το μέλλον των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αυτά αναμένεται να απορροφηθούν από ελληνική τράπεζα. "Δε θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας θυγατρικής που θα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση, μια ελληνική τράπεζα θα τα αγοράσει", ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα στον έλεγχο της οποίας θα περάσουν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε πως η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup αποτέλεσε “μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης”, η οποία, παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την άτακτη χρεωκοπία της και της δίνει τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι λόγω της προδιαγραφόμενης απειλής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείσουν τράπεζες στην Κύπρο και του συνεπακόλουθου χάους, κατέστη εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων.

Όπως πρόσθεσε ο Μ. Σαρρής, αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κουρέματος των καταθέσεων κατά 40% επετεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης επί των καταθέσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.

"Τα καταστροφικά μέτρα επιτείνουν την αστάθεια"

Για "καταστροφικά μέτρα" έκανε λόγο ο πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στο κυπριακό δίκτυο ΡΙΚ.

"Με αυτήν την απόφαση έχει ενταφιαστεί η λογική της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", υποστήριξε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι "τα καταστροφικά μέτρα δεν πρόκειται να σώσουν την κυπριακή οικονομία, αλλά αντίθετα επιτείνουν την αστάθεια και οδηγούν σε μία ταπείνωση".

Ο κ. Ομήρου αποκάλυψε ότι επιστρέφει εκτάκτως στην Κύπρο από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προεδρεύσει έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής, ενδεχομένως την Κυριακή, ώστε να κατατεθούν τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τη συμφωνία του Eurogroup. Ξεκαθάρισε πάντως ότι πριν κατατεθούν τα νομοσχέδια θα πρέπει να έχουν κοινοποιηθεί στα κόμματα της Βουλής.

"Δε δικαιολογείται ο πανικός"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, όχι όμως τραγική, ούτε και δικαιολογείται ο πανικός" και διευκρίνισε ότι το ποσό που θα κοπεί από τις καταθέσεις θα αντισταθμιστεί με μετοχές ή άλλους τρόπους.

"Το Eurogroup πήρε μια απόφαση για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης της Κύπρου", είπε και πρόσθεσε: "Η απόφαση αυτή τελεί υπό την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων".

"Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι φτάσαμε σε μια κατάσταση οριακή, λόγω της αποφυγής λύσης μέτρων, της αναβλητικότητας και της αναποφασιστικότητας", τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: "Το δίλημμα ήταν εάν θα παραχωρούσαμε το 6,75% ή αν θα χάναμε το 100%. Το ποσοστό που κόβεται είναι περίπου ισόποσο με τους τόκους 18 μηνών για εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσεύματα. Διασφαλίστηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές".