“Πάγωσαν” οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Κύπρο – Τα ΑΤΜ δεν δίνουν χρήματα

Πανικός επικρατεί στα υποκαταστήματα των – κυπριακών και μη – τραπεζών, που έχουν έδρα στην Κύπρο, καθώς οι καταθέτες σπεύδουν μαζικά να κάνουν ανάληψη οποιουδήποτε ποσού, χωρίς όμως να έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Οι λογαριασμοί είναι στην ουσία παγωμένοι, ενώ τα ΑΤΜ δεν δίνουν μετρητά. Πληροφορίες από τη μεγαλόνησο αναφέρουν ότι επιχειρείται να παρακρατηθεί ήδη η εφάπαξ εισφορά, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να περάσει από τη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα, ώστε το πρωί της Τρίτης, που θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες, να μην υπάρξει bank run.

O γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει "παγώσει". Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για σήμερα τα Συνεργατικά Ιδρύματα.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία Eurogrup - Κύπρου. Εκπρόσωπος της Λαϊκής Τράπεζας, εξάλλου, δήλωσε ότι το σύστημα με τις πιστωτικές κάρτες λειτουργεί κανονικά.

Στις 14:30 ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, επρόκειτο να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο, για να προεδρεύσει σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, όμως όπως μεταδίδουν τα κυπριακά Μέσα έχασε το αεροπλάνο και πλέον δεν προβλέπεται να φτάσει στην Κύπρο πριν από τις 19:00. Το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί, πιθανότατα αύριο, να υιοθετήσει νομοσχέδια για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος που συμφωνήθηκε, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή υπό τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης έχει ήδη αρχίσει τις επαφές με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, ενημερώνοντάς τους για την πολιτική συμφωνία του Eurogroup, ενώ σύμφωνα με τα κυπριακά Μέσα σκοπεύει να καλέσει σε έκτακτη σύσκεψη αργά το βράδυ, πιθανότατα στις 23:00, τους πολιτικούς αρχηγούς, με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να μετατίθεται πιθανότατα για την Κυριακή.

Παράλληλα, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και στην Κεντρική Τράπεζα, υπό τον διοικητή της, Πανίκο Δημητριάδη, με τη συμμετοχή όλων των εμπορικών τραπεζών. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η απόφαση του Eurogroup σε σχέση με το κούρεμα των καταθέσεων, υπό μορφή εφάπαξ.

Για την ώρα, το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις αποφάσεις της έκτακτης συνεδρίας του Eurogroup ετοιμάζεται σε τεχνοκρατική σύσκεψη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, στη σύσκεψη συμμετέχουν τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, της Κεντρικής Τράπεζας και της Νομικής Υπηρεσίας. Στη σύσκεψη καταρτίζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το news.gr, οι διεθνείς δανειστές και η Κύπρος συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, σε εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Συμφωνήθηκε επίσης να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, οι τόκοι θα φορολογηθούν με συντελεστή 20% - 25%.

Η συμφωνία προβλέπει το οικονομικό ύψος της διάσωσης της οικονομίας της Κύπρου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ "κατ' ανώτατο όριο".

Όσο για το μέλλον των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αυτά αναμένεται να απορροφηθούν από ελληνική τράπεζα. "Δε θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας θυγατρικής που θα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση, μια ελληνική τράπεζα θα τα αγοράσει", ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα στον έλεγχο της οποίας θα περάσουν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε πως η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup αποτέλεσε “μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης”, η οποία, παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την άτακτη χρεωκοπία της και της δίνει τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι λόγω της προδιαγραφόμενης απειλής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείσουν τράπεζες στην Κύπρο και του συνεπακόλουθου χάους, κατέστη εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων.

Όπως πρόσθεσε ο Μ. Σαρρής, αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κουρέματος των καταθέσεων κατά 40% επετεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης επί των καταθέσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.

"Τα καταστροφικά μέτρα επιτείνουν την αστάθεια"

Για "καταστροφικά μέτρα" έκανε λόγο ο πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στο κυπριακό δίκτυο ΡΙΚ.

"Με αυτήν την απόφαση έχει ενταφιαστεί η λογική της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", υποστήριξε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι "τα καταστροφικά μέτρα δεν πρόκειται να σώσουν την κυπριακή οικονομία, αλλά αντίθετα επιτείνουν την αστάθεια και οδηγούν σε μία ταπείνωση".

Ο κ. Ομήρου αποκάλυψε ότι επιστρέφει εκτάκτως στην Κύπρο από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προεδρεύσει έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής, ενδεχομένως την Κυριακή, ώστε να κατατεθούν τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τη συμφωνία του Eurogroup. Ξεκαθάρισε πάντως ότι πριν κατατεθούν τα νομοσχέδια θα πρέπει να έχουν κοινοποιηθεί στα κόμματα της Βουλής.

Καθησυχαστικός ο Γ. Στουρνάρας

Καμία ανησυχία δεν υπάρχει για τις καταθέσεις πολιτών στα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας πως οι καταθέσεις αυτές εξαιρούνται ρητά από τη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο.

Η σχετική δήλωση του κ. Στουρνάρα έχει ως εξής:

“Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος”.

"Δε δικαιολογείται ο πανικός"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, όχι όμως τραγική, ούτε και δικαιολογείται ο πανικός" και διευκρίνισε ότι το ποσό που θα κοπεί από τις καταθέσεις θα αντισταθμιστεί με μετοχές ή άλλους τρόπους.

"Το Eurogroup πήρε μια απόφαση για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης της Κύπρου", είπε και πρόσθεσε: "Η απόφαση αυτή τελεί υπό την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων".

"Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι φτάσαμε σε μια κατάσταση οριακή, λόγω της αποφυγής λύσης μέτρων, της αναβλητικότητας και της αναποφασιστικότητας", τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: "Το δίλημμα ήταν εάν θα παραχωρούσαμε το 6,75% ή αν θα χάναμε το 100%. Το ποσοστό που κόβεται είναι περίπου ισόποσο με τους τόκους 18 μηνών για εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσεύματα. Διασφαλίστηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές".