“Πέντε χρόνια μετά το κραχ του 1929, ένας στους πέντε εργάτες στις ΗΠΑ ήταν άνεργος. Η οικονομία ήταν σχεδόν 20% μικρότερη το 1934 σε σχέση με το 1929. Μακάρι οι Έλληνες να περνούσαν τόσο καλά”. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά δημοσίευμα των New York Times, το οποίο συγκρίνει την ελληνική κρίση με τα χρόνια της ύφεσης που ακολούθησαν το μεγάλο κραχ του 1929 στις ΗΠΑ, και συμπεραίνει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι χειρότερα.
Μελετώντας τα τελευταία στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ και την ανεργία, το άρθρο παρατηρεί ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 26%, ενώ το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί συνολικά κατά 20,1% από το 2007.
Ίσως η πιο σημαντική διαφορά των δύο περιπτώσεων, επισημαίνουν οι New York Times, εντοπίζεται στις κυβερνητικές καταναλωτικές δαπάνες, δηλαδή στις δαπάνες που δεν προορίζονται για επενδύσεις, όπως η αγορά αεροσκαφών ή η κατασκευή δρόμων. Στις ΗΠΑ οι δαπάνες αυτές αυξάνονταν παρά την ύφεση, ενώ στην Ελλάδα οι δαπάνες αυτές έχουν μειωθεί δραματικά, λόγω των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται από την Ευρώπη.
Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης στις ΗΠΑ, η προσωπική κατανάλωση είχε αρχίσει να ανακάμπτει, ενώ στην Ελλάδα το 2012 περιορίστηκε κατά 9,1%, περισσότερο από ποτέ, σημειώνεται στο άρθρο.