Μεταξύ 12 και 13 δισ. ευρώ θα προσπαθήσουν να περιορίσουν το μέγεθος του πακέτου διάσωσης της κυπριακής οικονομίας οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο αρχικός στόχος, τον οποίο είχε εκφράσει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ήταν γύρω στα 10 δισ. ευρώ, όμως σύμφωνα με το πρακτορείο ο στόχος αυτός κρίθηκε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς η αρχική εκτίμηση για το ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος ξεπερνά τα 17 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 10 δισ. υπολογίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.
Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, πώς θα επιτευχθεί η μείωση αυτή, αν και εκτιμάται ότι η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 10% στο 12,5%, τις αποκρατικοποιήσεις κρατικών οργανισμών, καθώς και η επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Το πρακτορείο Reuters, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι θα επιβληθεί ένας φόρος στους καταθέτες στις τράπεζες της νήσου, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Η λήψη ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν νομικά δύσκολη και ενδέχεται να πλήξει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες σε όλη την Ευρωζώνη, όμως η Γερμανία, η Φινλανδία αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης αυτής.
Εξάλλου, καθόλου βέβαια δε θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πακέτο, καθώς τα μέλη του Ταμείου έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους για την έκθεση του Ταμείου στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς έχει ήδη χορηγήσει κεφάλαια ύψους πολλών δισ. ευρώ στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Κύπρο.
Σαμαράς: Θα συμπαρασταθούμε στους αδελφούς μας
Στο ζήτημα της Κύπρου αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες και ο Αντώνης Σαμαράς, που τόνισε ότι το θέμα δε συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς αποτελεί αντικείμενο του σημερινού Eurogroup, όμως ξεκαθάρισε ότι "θα συμπαρασταθούμε στους αδελφούς μας Κυπρίους", ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα συμβάλλει στην σταθεροποίηση της χώρας χωρίς η ίδια να "εκτροχιαστεί".
Μέρκελ: Θα ήταν ανεύθυνο να μείνει αβοήθητη η Κύπρος
Όμως και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε σε δηλώσεις της ότι θα ήταν ανεύθυνο να παραμείνει αβοήθητη η Κύπρος, διευκρινίζοντας πάντως ότι "δεν μπορούμε να τη βοηθήσουμε χωρίς να επιβάλουμε όρους”. Εξάλλου, η καγκελάριος εξέφρασε την εκτίμησή της ότι η έκθεση της τρόικας για την κυπριακή οικονομία ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμη σήμερα στο Eurogroup, όπου θα συζητηθεί η περίπτωση της Κύπρου.
Λαγκάρντ: Διαρκής λύση, όχι "τσιρότο"
Χαρακτηριστική είναι και η σχετική δήλωση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι στόχος είναι μία λύση που θα είναι διαρκής και βιώσιμη για την Κύπρο, και όχι ένα "τσιρότο".
Ντάισελμπλουμ: Προς το συμφέρον όλων να βρεθεί λύση
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, επεσήμανε πως ""θα κάνουμε αποτίμηση της κατάστασης στην Κύπρο, θα ακούσουμε την αξιολόγηση της Τρόικας και στη συνέχεια θα συζητήσουμε προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία και θα δούμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε", προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. "Δεν είμαστε ευτυχείς που η Κύπρος χρειάζεται βοήθεια, αλλά περισσότερο δεν είναι ευτυχής η ίδια η Κύπρος. Είναι προς το συμφέρον της Ευρωζώνης και της Κύπρου να βρεθεί λύση. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια καλή λύση", πρόσθεσε.