“Χαλάρωση” θα ζητήσει η Ιταλία από το Eurogroup

Η Ιταλία σκοπεύει να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους της να παραχωρήσουν στις χώρες εκείνες που έχουν καταφέρει να φέρουν στο χείλος του ισοσκελισμού τους κρατικούς προϋπολογισμούς τους, περισσότερη ευελιξία ως προς την αύξηση των ελλειμμάτων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες επενδύσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Έντσο Μοαβέρο.

"Η κύρια ιδέα είναι για ένα περιορισμένο βαθμό ανοχής για όσες χώρες βρίσκονται μεταξύ του μηδέν και του 3%", δήλωσε ο Μοαβέρο στα περιθώρια των συναντήσεων για την προετοιμασία της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη.

"Σε μία κατάσταση όπως η παρούσα θα έπρεπε να υπάρχει ένας περιορισμένος βαθμός ανοχής για τις δημόσιες δαπάνες που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα περιορισμένο έλλειμμα για παραγωγικές επενδύσεις", πρόσθεσε. Η ιταλική οικονομία που πέρυσι συρρικνώθηκε κατά 2,4% έχει βυθισθεί στη χειρότερη ύφεση της τελευταίας 20ετίας.

Η Ιταλία αναμένει να επιτύχει το 2013 έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, όσον αφορά τους διαρθρωτικούς, ή τους αναπτυξιακούς όρους του, ο οποίος θα εμπίπτει εντός των πλαισίων που έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες το 2011.

Σε ονομαστικούς όρους, η οικονομία της έχει καταγράψει τον περασμένο χρόνο έλλειμμα 3% του ΑΕΠ, έναντι 3,8% το 2011, επίτευγμα που μόλις και ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ΕΕ για το απώτατο όριο του κρατικού ελλείμματος.

Ωστόσο, με την οικονομία σε βαθιά ύφεση και μετά την αποτυχία να επιτευχθεί κυβερνητική πλειοψηφία έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα, έχουν πληθύνει οι φωνές για χαλάρωση της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που έχει επιβληθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.