Ξεκινούν οι επαφές ΕΕ-Ιαπωνίας για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να κηρύξουν Ιαπωνία και Ευρωπαϊκή Ένωση την έναρξη επίσημων διμερών συνομιλιών με στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα συναντηθούν την 25η Μαρτίου. Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες μαζί συγκεντρώνουν περί το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενδέχεται να διεξαχθεί εντός του Απριλίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε.

Η επικείμενη συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς το Τόκιο καλεί την ΕΕ να καταργήσει τον δασμό 10% που επιβάλει στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, καθώς και στην επιδίωξη των Βρυξελλών να επανεξεταστούν οι κανόνες ασφαλείας.

Η απόφαση να αρχίσουν συνομιλίες με την Ιαπωνία για την δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ελήφθη από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Νοέμβριο.