Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια

Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιό της από το ήδη χαμηλό 0,75% απηύθυνε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, από το Δουβλίνο όπου και βρίσκεται για επίσκεψη.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα ένα περιορισμένο περιθώριο για την ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πρότεινε ακόμα να κάνουν τις δικές τους “θυσίες” χώρες όπως η Γερμανία, ώστε να βοηθήσουν στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού νότου. “Η επαναφορά της ισορροπίας σημαίνει χαμηλότερο πληθωρισμό και μισθούς στον νότο, αλλά επίσης μπορεί να σημαίνει να επιτραπεί κάπως υψηλότερος πληθωρισμός και αυξήσεις μισθών σε χώρες όπως η Γερμανία. Είναι και αυτό ένα κομμάτι της πανευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, σημείωσε.

Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι και η ταχύτητα με την οποία προωθούνται στα ευρωπαϊκά κράτη οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι αποφασιστικής σημασίας, , τονίζοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική εξυγίανση και την υποστήριξη της ανάκαμψης.

Κάλεσε μάλιστα τους Ευρωπαίους ηγέτες να εστιάσουν την προσοχή τους λιγότερο στους στόχους για τη μείωση των ελλειμμάτων, ώστε να αποφύγουν την υπονόμευση της οικονομικής ανάπτυξης και να βοηθήσουν τους λαούς τους που έχουν πληγεί από την κρίση, καθώς παράλληλα επιχειρούν να καθησυχάσουν τις οικονομικές αγορές.

“Η βελτίωση της εμπιστοσύνης δε μεταφράζεται σε περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερα εισοδήματα. Μπορεί να βοηθά τις αγορές, αλλά δε βοηθά τους ανθρώπους”, παρατήρησε.