“Όχι” λέει η κυπριακή κυβέρνηση στην εισήγηση της τρόικας για αύξηση του εταιρικού φόρου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής διαμηνύει ότι “άλλο είναι ποιες εισηγήσεις θέτει στο τραπέζι η τρόικα κι άλλο είναι η δική μας θέση και η τελική συμφωνία”, αποκλείοντας παράλληλα και το ενδεχόμενο “κουρέματος” στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών.
Μετά τη συνάντηση του πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη με το κλιμάκιο των πιστωτών, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ερωτηθείς αν οι πιστωτές έχουν θέσει στο τραπέζι θέμα αύξησης του εταιρικού φόρου, απάντησε καταφατικά. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο κ. Αναστασιάδης έκανε σαφές ότι δε συζητά τέτοιον όρο.
Όσον αφορά το “κούρεμα” των καταθέσεων, ο κ. Σαρρής τόνισε ότι “οποιαδήποτε συζήτηση για “κουρέματα” ή άλλες επιβουλές πάνω στις καταθέσεις, είναι εκτός συζήτησης”.
Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση κατέστησε σαφές προς το κλιμάκιο της τρόικας πως η κυπριακή οικονομία έχει ήδη πληρώσει σοβαρό τίμημα. “Αντιλήφθηκαν ότι τέτοια θέματα δε θα πρέπει να προωθούνται με τρόπο που να δημιουργούν προβλήματα σε μας, αλλά και σε εκείνους”, υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει σημερινές αναφορές Γερμανού βουλευτή ότι ο ίδιος ο κ. Σαρρής άφησε να εννοηθεί ότι η κυπριακή πλευρά μελετά διαφοροποίηση του καθεστώτος του εταιρικού φόρου, ο Κύπριος υπουργός απάντησε: “Η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, όπως έχει διαμορφωθεί το 2004, είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομίας μας. Επομένως για μας δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης. Εκείνο το οποίο είπαμε και ίσως να μην το εξηγήσαμε καλά, είναι ότι θα πρέπει να βρούμε τους εναλλακτικούς τρόπους, είτε με μείωση δαπανών είτε με αύξηση εσόδων, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η διαχείριση του χρέους”.
Ο Κύπριος υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων που αφορούν περικοπές μισθών κι άλλων ωφελημάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “η τρόικα αυτήν τη φορά ήρθε για να βοηθήσει ώστε να γίνει πιο διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος. Άλλο είναι ποιες εισηγήσεις θέτει στο τραπέζι η τρόικα κι άλλο είναι η δική μας θέση και η τελική συμφωνία”. Η δική μας θέση, εξήγησε, είναι ότι μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους, με τους οποίους να φέρουμε το χρέος μας εκεί όπου πρέπει να είναι, ώστε οι αγορές να το θεωρήσουν διαχειρίσιμο.
H μείωση των δαπανών, είπε ο υπουργός Οικονομικών, είναι για την επόμενη δεκαετία. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, “έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι τους τελευταίους έξι μήνες η δική μας δημοσιονομική συμπεριφορά είναι καλύτερη από εκείνη που προβλεπόταν όταν υπογράφηκε η αρχική συμφωνία. Επομένως, τους λέμε ότι ενώ είχαμε ένα 4% πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή το πλεόνασμα που μας βοηθά να πληρώνουμε τους τόκους, τώρα αυτό μπορεί, χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις, να γίνει 4,5% ή 5% το οποίο σου επιτρέπει όχι μόνο να πληρώνεις τους τόκους, αλλά να πληρώνεις και μέρος του χρέους”.