Την αναγκαιότητα υιοθέτησης μίας καλύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζει ο γνωστός καθηγητής Αειφόρου Ανάπτυξης του πανεπιστημίου του Columbia, Jeffrey Sachs. Όπως τονίζει με άρθρο του στο "Project Syndicate", οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα, εξαιτίας της καύσης ορυκτών υλικών για την κάλυψη των αναγκών ενέργειας και της αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης που ανεβαίνει καθώς η παγκόσμια οικονομία αυξάνεται.
Παρά τη συμφωνία των ηγετών, πριν 20 χρόνια, για ραγδαία μείωση των εκπομπών CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, μικρή πρόοδος έχει πραγματοποιηθεί. Αντί αυτού, η γρήγορη οικονομική μεγέθυνση των αναδυόμενων οικονομιών, και ιδιαίτερα λόγω της καύσης άνθρακα από την Κίνα, έχει αυξήσει τις εκπομπές ρύπων CO2 σε δυσθεώρητο επίπεδο.
Οι επικίνδυνες συνέπειες λόγω των αλλαγών στο κλίμα έχουν ήδη ξεκινήσει. Εάν ο κόσμος συνεχίσει να βαδίζει στην παρούσα τροχιά, η θερμοκρασία παγκοσμίως θα ανέβει αρκετά, η στάθμη των νερών θα αυξηθεί, θα έχουμε υπερβολικές καταιγίδες και σοβαρούς καύσωνες, ακραίων μορφών ξηρασίες και μία απότομη απώλεια της βιοποικιλότητας.
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διατηρήσουμε την διεθνή οικονομική πρόοδο και να περιορίσουμε ταυτόχρονα τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου;
Υπάρχουν στην ουσία δύο λύσεις, αλλά καμία από αυτές δεν έχει αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα. Η πρώτη είναι να προχωρήσουμε σε μία αλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ειδικά στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Η δεύτερη είναι να "παγιδεύσουμε" τις εκπομπές CO2 σε υπόγειες αποθήκες. Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία, γνωστή ως δέσμευση και απομόνωση του άνθρακα (CCS), δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή και χρειάζονται αρκετοί πόροι για επιπρόσθετη έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, πριν μετατραπεί σε μία αξιόπιστη τεχνολογία.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, ενώ οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αλλαγή του μοντέλου ενέργειας χρειάζονται καιρό, υπογραμμίζει ο Jeffrey Sachs.